Баку і Єреван готові до переговорів щодо Нагірного Карабаху

19:06, 03.10.2020
Баку і Єреван готові до переговорів щодо Нагірного Карабаху

Вояк-вірменин у Нагірному Карабасі. (Фото з ФБ-сторінки Шушан Степанян)

Президент Азербайджану Ільхам Алієв закликав Росію, США та Францію, які входять до так званої Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в регіоні, посприяти вирішенню ситуації, що склалася у Нагірному Карабасі.

 

Цю заяву пан Алієв зробив в суботу, наступного дня після заяви МЗС Вірменії про  готовність офіційного Єревану до мирних перемовин за посередництва ОБСЄ.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ в суботу.

 

"Я вважаю, що ці три країни (РФ, США, Франція – Ред.) повинні продовжити працювати разом над врегулюванням нагірно-карабаського конфлікту, але за умови, що вони залишаться нейтральними", - наголосив президент Азербайджану.

 

Тоді як Мінська група закликала лідерів Вірменії та Азербайджану "негайно взяти на себе зобов’язання відновити предметні переговори, добросовісно та без передумов".

 

Зауважимо, що на світанку 3 жовтня армія Азербайджану перейшла в масштабний наступ у Нагірному Карабасі, зокрема, на північну і західну частину невизнаної республіки.

 

Як повідомляла представниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян, на північному і західному напрямках кордону Нагірного Карабаха йдуть запеклі бої. Азербайджан, зосередивши великі сили в цих районах, перейшов до атаки. Вірменські підрозділи припиняють просування ворога, завдаючи великих втрат.

 

Крім того, вірменська сторона заявила, що в суботу вже збила три літаки Військово-повітряних сил Азербайджану.

 

Тоді як Міноборони Азербайджану заявило, що протягом ночі на різних напрямках фронту азербайджанські вояки припиняли бойову активність вірменської сторони й «завдали їй нищівного удару».

 

Втім, згодом офіційний Баку заявив про готовність до переговорів.

 

Як повідомляла УМ, 27 вересня 2020 рокузнову  розпочалися бойові дії у Нагірному Карабасі. Понад 30 років триває конфлікт між Азербайджаном та Вірменією. У ньому Туреччина висловила підтримку Азербайджану, а Росія – Вірменії.

 

Днями Росія заявивла про намір бути посередником у конфлікті.