Московія в істериці: парламент Вірменії ратифікував Римський статут

13:18, 03.10.2023
Московія в істериці: парламент Вірменії ратифікував Римський статут

За ратифікацію Римського статуту проголосували 60 депутатів від правлячої фракції "Громадянський договір". (Фото: newsarmenia.am)

Парламент Вірменії – Національні збори ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) під час засідання у вівторок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє News Armenia.

 

За ратифікацію проголосували 60 депутатів від правлячої фракції "Громадянський договір". Тоді як 22 депутати від опозиційних фракцій "Вірменія" і "Честь маю" проголосували проти.

 

Для схвалення проєкту необхідно було 54 голоси.

 

Вірменія підписала Римський статут у 1998 році, але до цього часу його не ратифікувала. У березні цього року Конституційний суд Вірменії вирішив, що Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає конституції країни.

 

Наприкінці вересня парламентський комітет дав позитивний висновок щодо ратифікації статуту і його винесли на пленарне засідання.

 

Зауважимо, що нещодавно офіційна Москва назвала недружнім кроком намір Єревана ратифікувати Римський статут та заявила, що цей крок "матиме найбільш негативні наслідки для двосторонніх відносин".

 

Зокрема, речник Кремля Дмитро Пєсков заявляв, що рішення Вірменії щодо Римського статуту є "надзвичайно ворожими".

 

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента росії путіна та уповноваженої з прав дитини росії Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію і переміщення українських дітей.

 

Держави, які ратифікували Римський статут, зобов'язані арештувати путіна в разі його приїзду на територію країни за ордером, виданим Міжнародним кримінальним судом у контексті російської агресії проти України.

 

Як повідомляла "УМ", днями низка громадських та політичних сил закликали владу Вірменії якомога швидше розпочати процес виходу з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) та Співдружності незалежних держав (СНД), які пов’язані з рф та подати заявку на членство в Євросоюзі.