Війна в Нагірному Карабасі: Вірменія готова припинити вогонь

14:00, 02.10.2020
Війна в Нагірному Карабасі: Вірменія готова припинити вогонь

Вірменія також засудила "агресивні спільні дії" Азербайджану та Туреччини.

Вірменія позитивно відреагувала на заяву лідерів країн Мінської групи щодо засудження бойових дій у Нагірному Карабасі. Держава заявила, що прагне вирішити конфлікт з Азербайджаном у мирний спосіб.

 

Вірменія висловила готовність переходу до домовленостей 1994 – 1995 років. Однак на військові дії зі сторони Азербайджану держава відповідатиме тим же, повідомили у міністерстві оборони Вірменії.

 

"Вірменія лишається відданою мирному вирішенню Нагірно-Карабахського конфлікту. Хоча ця агресія щодо Нагірного Карабаху і надалі буде отримувати нашу потужну й рішучу відповідь, ми готові залучити співголів Мінської групи ОБСЄ, щоб відновити режим припинення вогню на основі домовленостей 1994 – 1995 років", - підкреслили в міністерстві.

 

Вірменія також засудила "агресивні спільні дії" Азербайджану та Туреччини, звинувативши Анкару у втручанні в події в регіоні.


Голови Мінської групи ОБСЄ Дональд Трамп, Володимир Путі та Еммануель Макрон 1 жовтня зробили спільну заяву щодо ситуації в Нагірному Карабасі. Вони закликали Вірменію та Азербайджан відновити переговори щодо врегулювання конфлікту без висунення попередніх умов. Президенти запевнили, що сприятимуть цьому.

 

Додамо, що Азербайджан ніяк не відреагував на заяву голів Мінської групи ОБСЄ.



Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває близько 30 років. Причиною став Нагірний Карабах – територія Азербайджану, яку населяють переважно вірмени.

 

Бойові дії між державами поновилися в ніч проти 27 вересня. Обидві країни звинувачують один одного в ескалації конфлікту.
У невизнаній республіці Нагірний Карабах ввели воєнний стан. Крім того, там оголосили мобілізацію осіб старших за 18 років.

 

Азербайджан підтримала Туреччина, а Вірменію – Росія. Натомість Україна висловила підтримку Азербайджану.

 

Вірменія заявила, що готова до мирних переговорів за умови Вірменія назвала умову для мирних переговорів з Азербайджаном , що конфлікт вирішиться не на шкоду інтересам її та Нагірного Карабаху.

 

Раніше Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що втрати армії Вірменії в Нагірному Карабаху з моменту поновлення конфлікту 27 вересня складають до 2300 убитими і пораненими. Вірменія цю інформацію заперечила.

 

Європейський суд з прав людини на запит Вірменії схвалив тимчасові заходи, якими поклав на сторони зобов’язання утриматися від військових дій на тлі останнього загострення в Нагірному Карабаху.