На Запоріжжі визнано протиправним і скасовано статус російської як регіональної мови

12:08, 06.04.2021
На Запоріжжі визнано протиправним і скасовано статус російської як регіональної мови

Представники Запорізької облради (в центрі Олена Жук) і ОБСЄ під час мовної онлайн-конференції. (Фото Запорізької облради)

Визнання російської мови як регіональної мови офіційно скасовано на території Запорізької області.

 

Це важливе рішення ухвалив раніше Запорізький окружний адміністративний суд.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Запорізької облради у понеділок, 5 квітня.

 

Зазначається, що під час мовної онлайн-конференції це питання обговорили керівники Запорізької обласної ради і представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

Зокрема, спостерігач Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Берік Мірманов поцікавився станом справ із функціонуванням регіональних мов на території Запорізької області.

 

Як розповів начальник управління юридичного забезпечення діяльності ради виконавчого апарату Запорізької облради Єгор Мороз, 24 березня цього року Запорізьким окружним адміністративним судом було прийнято рішення про визнання протиправним та нечинним рішення від 16.08.2012 № 2 «Про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, передбачені  Законом України “Про засади державної мовної політики”, на території Запорізької області».

 

Відповідно до статті 255 КАС України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу ній було подано, тобто з 23.04.2021.

 

«На сесіях, на робочих засіданнях постійних депутатських комісій, при листуванні Депутатами Запорізької обласної ради і співробітниками виконавчого апарату Запорізької обласної ради використовується виключно державна мова – українська. При цьому громадяни, які звертаються до органів місцевого самоврядування, в тому числі, до Запорізької обласної ради, не відчувають дискримінації», - запевнила представників ОБСЄ голова Запорізької облради Олена Жук.

 

При цьому вона додала, що на всіх комунікативних майданчиках серед жителів Запорізької області спостерігається тенденція до використання саме української мови.

 

Як повідомляла «УМ», мовний омбудсмен Тарас Кремінь розкритикував скандальну заяву речниці президента Юлії Мендель щодо «української російської мови».

 

Раніше депутат Харківської облради Олександр Дорошенко, якого виключили з фракції партії «Європейська солідарність», вибачився за те, що послуговувався російською під час виступу та ігнорував заклики колег щодо державної мови.