Виключений з «ЄС» депутат Харківської облради Олександр Дорошенко шкодує через мовний скандал

12:19, 06.03.2021
Виключений з «ЄС» депутат Харківської облради Олександр Дорошенко шкодує через мовний скандал

Олександр Дорошенко обіцяє, що надалі публічно буде вживати лише українську мову та буде працювати «над розширенням українського простору на Слобожанщині».

Депутат Харківської облради Олександр Дорошенко, якого виключили з фракції партії «Європейська солідарність», шкодує, що послуговувався російською під час виступу та ігнорував заклики колег щодо державної мови. Відтак, обранець вибачається перед громадськістю.

 

Як передає Україна молода, про це Дорошенко сказав у коментарі місцевим ЗМІ Харкова.

 

Зауважимо, що депутат Харківської облради Олександр Дорошенко під час розгляду питання про виконання програми соціально-економічного розвитку 4 березня виступав  російською мовою та відмовився перейти на українську.

 

Колеги зробили йому зауваження та попросили говорити державною, втім, він проігнорував їх. У відповідь обранець заявив, що буде розмовляти «тією мовою, якою почуває себе краще і впевненіше».

 

Депутати від «ЄС», до фракції якої належав обранець, розглянули ситуацію з Дорошенком після завершення сесії Харківської облради.

 

«За підсумками зібрання у зв’язку з відсутністю аргументованих пояснень та розбіжністю ідеологічних засад між Дорошенком та партією було вирішено виключити депутата з фракції за порушення Закону про мову для застосування надалі процедури імперативного мандату», — пояснили у «Європейській Солідарності».

 

У партії Порошенка також додають: «Ключові принципи діяльності депутатів фракції "ЄС" — це принципи демократизму, вільного волевиявлення власної точки зору, поваги до думки іншого. Однак разом з тим, депутатська діяльність не має йти в розріз із принципами, закріпленими в партійному статуті».

 

 

Згодом Дорошенко вибачився перед громадськістю та колегами від «Європейської Солідарності», а також зазначив, що його реакція на зауваження «мала бути іншою». Мовляв, з трибуни він виступав вперше і розхвилювався.

 

«Тому виступав російською мовою і не зміг донести свою думку українською, хоча до того, коли виступав з місця, завжди доносив свою позицію українською», — зазначив він.

 

Дорошенко також заявив, що у побуті він російськомовний, але «це жодним чином не виправдовує цей інцидент». Він обіцяє, що надалі публічно буде вживати лише українську мову та буде працювати «над розширенням українського простору на Слобожанщині».

 

Згідно з п. 2 ч. 1 статті 9 закону «Про українську мову» володіти державною мовою і застосовувати її під час роботи зобов'язані депутати місцевих рад і чиновники органів місцевого самоуправління. Кожен із депутатів складав присягу, в якій зобов'язувався виконувати закони України.

 

Олександр Дорошенко брав участь у місцевих виборах у 2015 році. Тоді він балотувався до Харківської облради від партії «Самопоміч», але до органу влади Дорошенко тоді не потрапив, передає «Чесно».

 

Він також працював помічником народного депутата 8-го скликання Романа Семенухи. До Харківської облради Дорошенко потрапив після місцевих виборів у 2020 році.

 

Як повідомляла "УМ", в Одесі скандальні клієнти написали скаргу на україномовну продавчиню, бо відмовилася обслуговувати їх мовою держави-окупанта.