Тарас Кремінь розкритикував заяву Мендель щодо «української російської мови»

17:12, 05.04.2021
Тарас Кремінь розкритикував заяву Мендель щодо «української російської мови»

Тарас Кремінь добряче "пройшовся" по Мендель

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розкритикував скандальну заяву речниці президента Юлії Мендель щодо «української російської мови».

 

«Заява прес-секретаря президента України Юлії Мендель щодо необхідності «демонополізувати російську мову» і визнати наявність у нашій країні «української російської мови» не відповідає Основному закону нашої держави і суперечить переконанням фахівців у цьому питанні», - із  обуренням заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

Як інформує УМ, про це сказав мовний омбудсмен у прямому ефірі телеканалу «Прямий» в понеділок, 5 квітня.

 

Він зазначив, що поняття Мендель про «кодифікацію російської мови» в Україні жодним чином не збігається з поняттями, які висловлював професор Юрій Ковалів, колишній науковий керівник Мендель під час написання нею наукової дисертації.

 

«Заява Мендель – жодним чином не корелює навіть із позицією Тімоті Снайдера (історик, професор Єльського університету, фахівець в історії Східної Європи - УМ), який уперше в 2019 році запропонував говорити про варіант "української російської мови», - наголосив мовний омбудсмен.

 

Він роз'яснив, що варіант упровадження «української російської» неможливий, оскільки він, на його думку, від самого початку є безперспективним.

 

«Кодифікатором російської мови у світі є Російська Федерація, відповідно поняття кодифікації російської мови в Україні неможливе... Тому я жодним чином не поділяю таких заяв і вважаю їх такими, які не мають жодних перспектив. Водночас хочу додати, що стаття 10 Конституції України, якій буде 25 років, визначає, що єдиною державною мовою в Україні є українська. Якщо хтось переживає за мову нацменшин і корінних народів, їм надано право, умови для кращого розвитку, які визначені Основним законом», - уточнив Кремінь.

 

Він також наголосив, що «мовне питання» в Україні необхідно закрити раз і назавжди.

 

«У нас є система освіти. У нас є державна влада, яка зобов'язана сприяти розвитку і функціонуванню української мови як державної. Зрештою, у нас є зовнішні загрози. Адже ми прекрасно знаємо, що "руський мир" приходить не тільки через поребрик, він приходить, зокрема, з проведенням конкурсу Тараса Шевченка в місті Києві (конкурс, організатори якого називали Шевченка російсько-українським поетом, - УМ.), мережею  "руського миру" та кабінетами "Росспівробітництва" в різних куточках України. Появою маргінальних громадських об'єднань та організацій, які говорять про так звані утиски прав національних меншин і корінних народів. Потрібно працювати. Потрібно ефективно займатися державною мовною політикою», - зазначив Тарас Кремінь.

 

Крім того, омбудсмен наголосив на необхідності створювати кращі умови для інформаційного захисту України, а також пам'ятати про гібридну війну: «Нам потрібно піднятися над своїми політичними "діячами", в лапках, які сьогодні заговорюють «мовне питання», не розробляючи натомість кращих умов для розвитку української мови».

 

Нагадаємо, що днями прес-секретар президента Юлія Мендель в ефірі телеканалу «Дом» заявила про необхідність визнати наявність у нашій країні «української російської мови». Також вона закликала українців позбавити Росію статусу «монополіста» на російську мову і провести її «демонополізацію».