Урядова програма «Доступні ліки»: що передбачає і як подати заявку?

28.02.2024
Урядова програма «Доступні ліки»: що передбачає і як подати заявку?

Пацієнти мають право отримати безкоштовні ліки. (Фото Deposirphotos.)

Уже шостий рік діє державна програма реімбурсації «Доступні ліки», яка поширюється на лікування захворювань, що добре лікуються амбулаторно, проте часто призводять до інвалідності.
 
Національна служба здоров’я України відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за рецептом, чим зменшує фінансове навантаження на людей та розширює доступність медикаментів. 
 
Як зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак в ефірі Українського радіо, Національна служба здоров’я України виділила понад 7 мільярдів гривень бюджетних коштів на безоплатні ліки.
 
Вона також повідомила, що в переліку лікарських засобів, які відшкодовує держава, зараз уже майже 515 препаратів.
 
«Наразі ми фіксуємо, що вже понад 4 мільйони українців скористалися програмою «Доступні ліки». І цей список постійно поповнюється. До прикладу, з початку війни ми маємо вже більш ніж 500 тисяч нових українців, які дізналися про програму і користуються нею», — розповіла Наталія Гусак. 
 
Як зазначають на сайті МОЗ, механізм роботи програми наступний: 
 
1. Держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, виробник (дистриб’ютор) якого подав заявку на участь у програмі «Доступні ліки» (саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно). 
 
2. Препарат, ціна якого нижча за граничну оптово-відпускну, пацієнт отримує, доплативши лише різницю між сумою відшкодування за упаковку та фактичною ціною препарату. 
 
За умовами, можна отримати лише монопрепарати! Тобто ліки, що містять лише одну діючу речовину. 
 
«Доступні ліки» щорічно розширюється новими препаратами, і станом на лютий 2024 року програмою відшкодування (частково або повністю) можуть скористатися люди із:
1) серцево-судинними та цереброваскулярними (порушення роботи нервової системи) захворюваннями; 
2) нецукровим діабетом;
3) хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів;
4) розладами психіки та поведінки, епілепсією;
5) хворобою Паркінсона.
 

До того ж, люди, яким необхідні: 

6) лікарські засоби у посттрансплантаційному періоді;
7) лікарські засоби для усунення болю (зокрема, морфіни таблетовані для онкохворих) та надання паліативної допомоги;
8) препарати інсуліну;
9) тест-смужки для глюкометрів; 
10) деякі комбіновані лікарські засоби. 
 
Кількість позицій і нозологій залишилася такою самою, як і в 2023 р. Детально ознайомитися з Національним переліком лікарських засобів можна за QR-кодом. 
 
Наприклад, хронічне обструктивне захворювання легень — невиліковне й одне з найпоширеніших захворювань, котре є водночас найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи. Люди з ХОЗЛ страждають від ускладненого дихання, важкої задишки, хронічного кашлю. 
 
Отже, для лікування ХОЗЛ у програму реімбурсації увійдуть такі лікарські засоби: Будесонід+Формотерол (Formoterol+Вudesonide) (порошок, аерозоль для інгаляцій), Сальметерол+Флютиказон (порошок для інгаляцій). 
 
Ще приклад: хвороба Паркінсона, яка найчастіше зустрічається в літніх людей. Через старіння населення в усьому світі вона є найбільш стрімкою за поширенням серед неврологічних захворювань. Наразі не існує способу лікування хвороби Паркінсона, але доступні препарати, які допомагають полегшити симптоми та підтримувати якість життя.
 
До цієї програми реімбурсації ввійдуть такі лікарські засоби: Біпериден (Biperiden) таблетки, Леводопа + Карбідопа (Levodopa + Carbidopa) таблетки (зокрема пролонгованої дії). Порядок отримання ліків при хворобі Паркінсона буде визначений після ухвалення відповідних нормативно-правових актів. 
Скануйте QR-код і дізнавайтеся 
Нацперелік безкоштовних ліків.
 
Загалом Нацперелік розподіляє ліки на 31 клас препаратів, зокрема:
* анестетики;
* препарати для лікування болю;
* ліки проти алергії;
* засоби проти отруєння;
* протисудомні/протиепілептичні засоби;
* протиінфекційні препарати;
* ліки проти мігрені;
* ліки, що впливають на кров;
* препарати для лікування серцево-судинної системи;
* препарати для шлунково-кишкового тракту;
* ліки при ендокринних захворюваннях;
* офтальмологічні лікарські засоби;
* лікарські засоби для лікування психічних і поведінкових розладів;
* препарати для органів дихання, ліки для вуха, горла та носа;
* вітаміни і мінерали;
* лікарські засоби для надання екстреної медичної допомоги.
 
Як отримати безоплатні ліки: покрокова інструкція
1. Передусім необхідно звернутися до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного), з яким укладено декларацію, та отримати електронний рецепт: лікар має виписати його в електронній системі охорони здоров’я.
 
Важливо! Ви маєте звернутися саме до свого лікаря. Якщо ви ще не підписали декларацію, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо. 
 
При цьому в разі наявності хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування при зверненні пацієнта засобами телекомунікаційного зв’язку (телефон, електронна пошта, месенджери — залежно від того, який спосіб зв’язку з лікарем погоджено) лікар має право виписати рецепт без проведення особистого прийому такого пацієнта.
 
2. Завітати до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки». Показати фармацевту СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. На прохання пацієнта лікар також може надрукувати цей рецепт у вигляді інформаційної пам’ятки, яка міститиме номер рецепта та код підтвердження, а також інформацію про виписані ліки та спосіб їх застосування. 
 
3. Фармацевт пропонує пацієнту наявні лікарські засоби на вибір — спочатку безоплатні, а потім з доплатою.
 
4. Далі варто переконатись: чи є в наявності саме те торговельне найменування лікарського засобу і виробництва, яке ви бажаєте? чи кількість лікарського засобу запропонована в повному обсязі? чи буде доплата за обраний лікарський засіб і в якому розмірі? якщо так, чи згодні ви доплачувати таку суму? 
 
5. У разі, якщо все влаштовує, ви (за необхідності) здійснюєте доплату, а фармацевтичний працівник накладає електронний підпис. Усе, рецепт погашено. Після цього отримуєте призначені ліки. 
 

Отримання ліків під час воєнного стану

У МОЗ також зазначають про максимальне спрощення попередніх кроків у період дії воєнного стану. 
 
Так, усі препарати за програмою «Доступні ліки», зокрема й для лікування діабету, можна отримати в аптеках, як за паперовим, так і за електронним рецептом.
 
У випадку, якщо лікар не має технічної можливості виписати е-рецепт, він може виписати паперовий варіант, із яким пацієнт так само звертається до аптечного закладу для отримання необхідних препаратів у рамках програми реімбурсації.
 
Отримати ліки за е-рецептом можна в будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ: без прив’язки до місця проживання пацієнта й місцевості, де рецепт було видано. Приміром, якщо ви маєте виписаний е-рецепт у Києві, то з легкістю зможете отримати за ним ліки в Одесі. 
 
Важливо розуміти, що держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь у програмі «Доступні ліки».
 
Однак це не означає, що препарати — низької якості: усі ліки (як вітчизняного, так і іноземного виробництва), котрі беруть участь у програмі, зареєстровані в Україні та пройшли необхідні процедури експертизи перед їх державною реєстрацією. 
 
«Міфи народжуються не просто так, — зазначає Наталія Гусак. — На жаль, я чую це й від сімейних лікарів, які або не розповідають про препарати, або кажуть людині, що там якась крейда, вам не підійде. Я таке навіть чую. Хоча перелік лікарських засобів, який відшкодовується, формується на основі лікарських засобів, які мають винятково доказовий результат. Вони проходять відповідну експертизу. Тут іще хочу зауважити, що людині не пропонують торгову назву, а виписують активну речовину. І вона має можливість сама в аптеці обрати серед кількох препаратів, що саме їй підходить. Чому цей міф породжується? Тому що фармринок, або фарммафія, як її називають, працює з лікарями. Вони ще досі ходять і пропонують якісь вигоди для того, щоб рекомендували саме їхні лікарські засоби».
 
Вона навела ще кілька прикладів найпоширеніших міфів, пов’язаних із програмою. Приміром, людина лежить у лікарні. Вона думає, що і в лікарні за електронним рецептом видають доступні ліки. Це міф.
 
У лікарні Національна служба здоров’я сплачує за лікування людини за тарифом, куди включено ліки з національного переліку. Тобто там навіть без електронних рецептів повинні видати все відповідно до протоколу, щоб людина могла отримати лікування. Чи це хірургія, чи онкологія, чи інсульт.
 
За словами урядовиці, якщо ліки ви вживаєте вдома і підпадаєте під категорію, тут за вас має потурбуватися сімейний лікар. Ви маєте прийти до нього і запитати, чи дозволяє ваш стан бути учасником цієї програми.
 
Тут винятково лікар може призначити лікарські засоби: у нашій країні немає просто «побажання». Нам треба цієї «культури» також позбуватися.
 
Але якщо знаєте, що у вас встановлений діагноз хвороби Паркінсона, але вам не хочуть виписувати лікування, то в будь-який момент можете змінити лікаря. А лікаря, який не хоче виписувати ліки, попередити, що будете скаржитися або керівнику закладу, або в Національну службу здоров’я.
 
«Я чула ще такі міфи, що іноді, щоб отримати електронний рецепт, необхідно щось заплатити. Це величезний міф. Кожен має знати, що держава абсолютно безоплатно дає право пацієнту отримати електронний рецепт і в найближчій аптеці безоплатно, або з невеликою доплатою, залежно від обраного засобу, отримати життєво необхідні ліки», — додала вона.