Смачно їдять, швидко ростуть: Олену Зеленську вразили шкільні інтелект-кафе на Тернопільщині

21.02.2024
Смачно їдять, швидко ростуть: Олену Зеленську вразили шкільні інтелект-кафе на Тернопільщині

Олена Зеленська: «Тернопільські громади знайшли резерви в місцевих бюджетах, щоб годувати безкоштовно не лише учнів пільгових категорій, а й усю молодшу школу».

Нещодавно в Тернопільській області з робочим візитом перебувала перша леді України Олена Зеленська.
 
Зокрема, вона високо оцінила Вишнівецьку громаду, де за допомогою Програми USAID DOBRE створено сучасні їдальні в місцевих школах.
 
«Інтелект-кафе — так називаються шкільні їдальні одразу в кількох навчальних закладах Вишнівецької громади на Тернопільщині. Тут вирішили не просто відновлювати їх, а робити це концептуально, перетворивши на комфортну та стильну територію, — написала Олена Зеленська на своїй сторінці у фейсбуці. — У цих стінах страви нового корисного й поживного меню за стандартами реформи шкільного харчування точно смакують по-особливому.
 
Коли бачиш, що така важлива реформа не просто втілюється, а втілюється з душею, — це завжди надихає. А тернопільські громади, з якими знайомлюся, діють ще й на випередження. Частина з них знайшла резерви в місцевих бюджетах, щоб годувати безкоштовно не лише учнів пільгових категорій, а й усю молодшу школу, з першого по четвертий класи.
 
Сьогодні із задоволенням і цікавістю слухала про досвід усіх цих енергійних і небайдужих дорослих щодо пошуку найкращих рішень для дітей. У результаті в місцевих школах оновлено харчоблоки, їдальні, схожі на кав’ярні, інклюзивний простір. Коли ми кажемо «громада», то маємо уявляти собі насамперед це: небайдужість і найкращі умови для всіх її жителів. Сподіваюся, цей досвід і настрій вдасться передати кожній громаді країни».
На кухні інтелект-кафе.
 
Упродовж останніх років у Вишнівецькій громаді переобладнали під інтелект-кафе їдальні в усіх чотирьох школах.
 
Завдяки підтримці Програми USAID DOBRE тут повністю оновили харчоблоки, встановивши сучасне обладнання, та зробили стильний ремонт з новими меблями.
 
З початком війни їдальні також працюють як укриття, використовуються як центри дитячого дозвілля і волонтерської допомоги. Тож назва «інтелект-кав’ярня» якнайкраще відображає ідею проведення вільного часу з користю та задоволенням.