Багатодітних неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати – Мінюст

15:06, 19.04.2024
Багатодітних неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати – Мінюст

У разі погашення заборгованості право на відстрочку буде повернуто.

Незабаром за несплату аліментів понад три місяці хоча б за одну дитину боржників позбавлятимуть права на відстрочку від мобілізації – такою є нова версія Закону про мобілізацію

 

Як інформує УМ, про це 19 квітня повідомив Урядовий портал.

 

Як наголосив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко, мобілізація для такої категорії осіб у жодному разі не має бути покаранням.

 

Тому що військова служба - це обов'язок, як і батьківська відповідальність. Плюс дійсно є категорія таких батьків, які хотіли б платити аліменти, але не мають роботи. Враховуючи досить високі зарплати у ЗСУ, це буде якраз механізм і можливість досить швидко погасити борги. Головне - діти отримають фінансове забезпечення, - вважає Андрій Гайченко.

 

У разі погашення заборгованості право на відстрочку буде повернуто.

 

Станом на 1 березня 2024 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебуває 520,2 тисяч документів про стягнення аліментів.

 

У бухгалтеріях підприємств, установах, організаціях з метою відрахування аліментів із заробітної плати (доходів), пенсій боржника перебуває 261,5 тис. постанов про звернення стягнення на доходи боржника. Кількість документів, за якими сума заборгованості сукупно перевищує суму платежів за три місяці, становить 183 тисячі, - додав Андрій Гайченко.

 

Водночас примусове виконання близько 100 тисяч виконавчих документів ускладнене непрацевлаштованістю боржників, веденням аморального способу життя, небажанням сплачувати аліменти.

 

Заступник Міністра уточнив, що точної статистики батьків-боржників за більш ніж три місяці, які мають трьох або більше дітей, немає. Однак це щонайменше 20 тисяч осіб, які можуть втратити відстрочку.

 

Міністерство юстиції вже обмінюється інформацією з Державною міграційною службою України, виконавці отримують дані з Єдиного державного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання фізичної особи-боржника.

 

Після того, як новий закон про мобілізацію набуде чинності, а це вже наступного місяця, військовозобов'язані батьки трьох або більше дітей мають з'явитися до ТЦК протягом 60 днів.

 

Такі громадяни (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною або медичною освітою) мають довести право на відстрочку. І не тільки факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей. А й відсутність заборгованості, якщо мають платити аліменти. Навіть якщо така заборгованість буде понад три місяці з виплат одній дитині, людина втратить право на відстрочку.

 

ТЦК подаватимуть запити до Державного реєстру боржників та виконавчих проваджень. Реєстр надсилатиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість.

 

Далі ТЦК ухвалюватиме рішення про наявність чи відсутність права на відстрочку.

 

Як повідомляла УМ, Мін’юст розпочав оцифрування архівів актів цивільного стану вивезених із Донбасу.