Під обстрілами і без світла: як зараз живе і тримається Харків

17.04.2024
З наступом на Харків та його повним оточенням у кацапів щось не склалося, тому вони вирішили спустошити місто нескінченними обстрілами з усієї наявної зброї.
 
Це як мінімум дало їм привід поширювати фейки про масовий виїзд містян до інших регіонів і наганяти страх повідомленнями про те, що місцева влада зупиняє втікачів на дорогах.
 
І хоча харків’яни у переважній більшості мужньо тримаються й автомобільних заторів на виїзді не створюють, на них постійно чатує небезпека. 
 
Чиновники мерії й обласної військової адміністрації дійсно намагаються утримати містян удома. Проте не силою, як кричать скабєєви, а швидкою реакцією на створені рашистами комунальні проблеми.
 
«Дефіцит електропостачання є, він відчутний, але нам вдалося зробити так, щоб працював увесь міський електротранспорт, — повідомив мер Ігор Терехов. — Тепер важливо забезпечити чітке дотримання введених для населення графіків. Водночас продовжуємо добиватися підтримки наших міжнародних партнерів у посиленні захисту неба та працювати над підготовкою до нового опалювального сезону». 
 
На думку міського голови, захистити Харків можна, але для цього потрібні сучасні системи ППО. Коли вони з’являться — наразі невідомо.
 
Володимир Зеленський після одного з наймасовіших обстрілів обласного центру звернувся до світу з проханням надати місту зенітно-ракетні комплекси Patriot.
 
При цьому він повідомив, що окупанти обстрілюють Харків щодня та щоночі, обираючи мішенями житлові квартали, електростанції та підприємства. На жаль, конкретна відповідь поки що не надійшла. 
 
А прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про преференції, які будуть надані харківському бізнесу, та про передачу Харкову енергетичного обладнання.
 
«Ми будемо робити все необхідне, щоб підтримати харківський бізнес, — сказав він. — Насамперед будуть збільшені гранти до 500 тисяч гривень. Інші кроки ми зараз напрацьовуємо з міською владою. Також передамо Харкову мобільні ТЕЦ, генератори, когенераційні установки. Це повинно покращити ситуацію з енергозабезпеченням».
 
І все ж евакуація людей на Харківщині триває далі. Але не в обласному центрі, як запевняють рашистські пропагандисти, а в населених пунктах, що близькі до лінії фронту. 
 
Як повідомив кілька днів тому голова ХОВА Олег Синєгубов, на засіданні Ради оборони області ухвалили рішення про проведення примусової евакуації ще з 47 населених пунктів регіону.
 
«Йдеться лише про близькі до кордону з рф села Харківського, Богодухівського та Ізюмського районів, — сказав він. — За нашою інформацією, у визначених населених пунктах проживають 182 дитини. Міста Харків це рішення не стосується. Уже визначено маршрути переїзду та заброньовано місця тимчасового проживання людей». 
 
Кілька тижнів тому людей вивезли з Вільхуватської та Великобурлуцької громад Куп’янщини, в тому числі 159 дітей. Евакуація тривала 23 дні.