Офіс реєстру збитків завданих рашистами відкрили в Києві

15:07, 22.03.2024
Офіс реєстру збитків завданих рашистами відкрили в Києві

Пресконференція з приводу відкриття Офісу реєстру збитків, завданих Росією, Київ, Україна, 22 березня 2024 року (Фото: Олександр Сова)

У Києві відкрили Офіс міжнародного реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили українські ЗМІ.

 

Реєстр збитків України було створено у відповідь на резолюцію Генасамблеї ООН про "Сприяння виправленню та відшкодуванню за агресію проти України".

 

Тоді в ООН постановили, що росія зобов'язана відповідати за порушення нею міжнародного права в Україні, зокрема шляхом виплати репарацій.

 

Запуск Реєстру збитків — це перший крок у процесі створення міжнародного компенсаційного механізму. Цей орган буде збирати заяви на компенсації та докази щодо кожної з них.

 

Надалі буде сформована Компенсаційна рада, яка розглядатиме подані заявки, а також Компенсаційний фонд, із якого зрештою і будуть виплачуватися відшкодування.

 

Уже на початку квітня міжнародний Реєстр збитків для України розпочне приймати безпосередні заявки від постраждалих від збройної агресії.

 

Відкриття Офісу в Києві — це один з етапів приготування реєстру. Для цього вже створена Рада, є фахівці та штаб-квартира у Гаазі.

 

Міжнародний Реєстр збитків буде співпрацювати з національними реєстрами. Передбачено, що інформацію про заявників з українського Реєстру збитків перенесуть до міжнародного автоматично. Але отримати компенсацію за той чи той випадок можна буде лише один раз — або від України, або від компенсаційного механізму.

 

 

Реєстр прийматиме заяви від фізичних осіб щодо: загибелі людей, катувань, викрадень, депортацій, пошкодження майна, втрати здоров'я.

 

Подати заявки зможуть і представники бізнесу: щодо руйнування підприємства, пошкодження промислових об'єктів, втрату виробничих потужностей.

 

Крім того, Реєстр також збиратиме заявки на відшкодування від держави. Зокрема, йдеться про компенсацію шкоди: енергетиці, економіці, довкіллю, культурним цінностям, наприклад.

 

Детальний перелік опублікують найближчим часом.

 

Перша категорія, за якою можна буде подавати заявки — це руйнування та пошкодження житла.

 

Заявки можна буде подавати через "Дію", однак розробляється можливість заявляти про шкоду й офлайн, наприклад через ЦНАПи.

 

Нагадаємо, що 4 березня цього року запрацював Офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

 

А17 травня на саміті Ради Європи у Рейк'явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією рф.

 

Він створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

 

У свою чергу міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна розраховує отримати від росії щонайменше 300 мільярдів доларів США у вигляді репарацій за війну.

 

Як повідомляла УМ, через війну в Україні збитки довкіллю вже оцінюються у 2,2 трлн гривень.