Україна може отримати перший мільярд від росактивів вже влітку – фон дер Ляєн

10:11, 22.03.2024
Україна може отримати перший мільярд від росактивів вже влітку – фон дер Ляєн

ЄС може виділити Україні перший мільярд від росактивів 1 липня.

Виділення першого мільярда від прибутків із заморожених російських активів на користь України можливим вже 1 липня, якщо ЄС діятиме швидко для реалізації необхідних процедур.

 

Як інформує УМ, про це заявила Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн  на пресконференції за підсумками першого дня саміту лідерів ЄС в Брюсселі.

 

Фон дер Ляєн запевнила, що серед лідерів ЄС існує сильна підтримка використання отриманих коштів на "військові цілі для України".

 

"Я сказала лідерам, що якщо ми зараз швидко погодимо цю пропозицію, то зможемо виділити перший мільярд вже першого липня. Тож це залежить від нас, це в наших руках", – заявила фон дер Ляєн.

 

Вона також зазначила, що можна розраховувати на отримання близько 3 мільярдів євро у 2024 році та аналогічних сум у наступні роки.

 

Глава Євроради Шарль Мішель зі свого боку висловив впевненість, що це механізм можна ввести в дію "дуже швидко", оскільки він отримав "багато підтримки" серед країн ЄС.

 

Cаміт глав держав та урядів ЄС 21 березня домовився, що Євросоюз продовжить роботу над планом використання прибутків від заморожених активів російського центробанку, у тому числі для озброєння України.

 

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель 20 березня висунув план перенаправлення відсотків, зароблених на заморожених російських активах, до України. Відповідно до плану, 90% коштів повинні піти до фонду, який використовують для покриття вартості зброї для України.

 

Як повідомляла УМ, Царське «золото»: Путін прагне розшукати росактиви із часів Романових.