«Гуманітарна місія» війни: Лубінець вимагає розслідувати діяльність російського Червоного Хреста

12:27, 15.03.2024
«Гуманітарна місія» війни: Лубінець вимагає розслідувати діяльність російського Червоного Хреста

Уповноважений з прав людини вимагає розслідувати діяльність російського Червоного Хреста — вони могли допомагати окупантам.

Розслідувати діяльність російського Червоного Хреста (РЧХ) за порушення принципу нейтральності вимагає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

 

Як інформує УМ, про це 15 березня він повідомив у Телеграм.

 

«Нещодавно в мережі зʼявилася інформація, що президент російського Червоного Хреста (РЧХ) має стосунок до пропутінської «патріотичної» організації, а працівники РЧХ розповідають про неможливість миру з «українськими нацистами», — йдеться в повідомленні.

 

Лубінець також звернув увагу на інформацію, що РЧХ бере учать у військових зборах і навчаннях для дітей, де поширюється ідеологія продовження війни проти України.

 

Уповноважений з прав людини повідомив, що надіслав листа до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з вимогами, щоб:

 

такі дії були публічно засуджені;

було проведене прозоре розслідування дій російського Червоного Хреста;

на час проведення розслідування призупинили членство й участь РЧХ у співтоваристві;

якщо розслідування підтвердить наявні дані, необхідно вимагати, щоб організацію виключили з федерації.

 

На офіційній сторінці Міжнародної федерації Червоного Хреста наразі немає коментарів щодо цієї інформації.

 

Напередодні видання VSquare опублікувало розслідування про те, що РЧХ регулярно співпрацює з патріотичними військовими таборами росії, а в січні 2024 року голова організації Павло Савчук підписав угоду про співпрацю з дитячим табором «Артек» у Криму. На директора табору Костянтина Федоренка ЄС і США наклали санкції через депортацію українських дітей.

 

Нагадаємо, що Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця – це найбільше у світі гуманітарне обʼєднання, покликане допомагати людям, зокрема під час воєн. До нього входять Міжнародний Комітет Червоного Хреста та національні товариства у 192 країнах світу. Одне з них — російський Червоний Хрест. 2023 року РЧХ отримав від Міжнародного комітету Червоного Хреста пʼять мільйонів швейцарських франків (це 210 мільйонів гривень). При цьому РЧХ також отримує гроші з російського бюджету і майже відкрито підтримує агресію проти України.

 

Як повідомляла УМ, Червоний хрест України запевняє, що рятував людей на Херсонщині у режимі 24/7.