Катар допоміг: до України повернули 11 дітей викрадених росіянами

10:39, 20.02.2024
Катар допоміг: до України повернули 11 дітей викрадених росіянами

Посол Катару в Росії шейх Ахмед бін Насер Аль Тані спілкується з українськими дітьми перед їх від’їздом в Україну в приміщенні посольства у Москві 19 лютого 2024. (Фото: Alexander Nemenov/AFP)

Катар допоміг повернути до України 11 дітей, викрадених росіянами: йдеться про дітей віком від 2 до 16 років.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Голос Америки.

 

За даними ЗМІ, під час війни вони перебували або на окупованих територіях, або в Росії.

 

"Понад 6 місяців Катар тісно співпрацював зі своїми російськими та українськими колегами, щоб досягнути прогресу в ініціативі возз’єднання, а також у пошуку шляхів зміцнення довіри в інших сферах", - заявила державна міністерка Катару з міжнародної співпраці Лолва Аль-Хатер.

 

Станом на понеділок, 19 лютого, всі 11 дітей перебували у посольстві Катару в Москві перед тим, як відправитись на возз'єднання зі своїми родичами в Україні.

 

Наймолодші в цій групі дітей - двійнята віком два роки. За даними Independent, після повномасштабного вторгнення їхні батьки через фінансові труднощі помістили дітей в дитбудинок на окупованій Росією території. Опіку над цими дітьми взяв їхній дядько, що перебуває в Україні.

 

Ще двоє дітей - 5 та 6 років - на початку вторгнення вже жили в інтернаті для дітей з особливими потребами. Під час наступу росіяни перевезли їх в окупований Крим.

 

Троє дітей - 10-річний хлопчик і двоє підлітків - проживали самі на окупованих частинах Запорізької та Донецької областей, їхні матері померли торік. Очікується, що вони мають возз’єднатися зі своїми родичами в Україні.

 

Ще один хлопчик, якому 14 років, повернеться в Україну до своєї матері, яка у 2022 році перебувала у російському полоні, але наразі вже визволена.

 

Хлопчик - 16 років - возз’єднається зі своєю тіткою в Україні. Його сім'я загинула під час спроби евакуації з окупованого Луганська.

 

Міністерка Катару з міжнародних справ заявила, що Доха встановила механізм безпечного повернення українських дітей додому. "Ми продовжуватимемо виступати посередником між двома сторонами до тих пір, поки буде потреба, з надією, що це врешті-решт це призведе до деескалації конфлікту", - сказала посадовиця.

 

Влада Катару також повідомила, що запит на допомогу в поверненні дітей вони отримали від України.

 

Як повідомляла УМ, Одноголосна резолюція ПАРЄ: депортація українських дітей є геноцидом.