Може заарештувати путіна: Вірменія стала учасницею Римського статуту

15:25, 01.02.2024
Може заарештувати путіна: Вірменія стала учасницею Римського статуту

Вірменія стала учасницею Римського статуту й тепер вона може заарештувати путіна на своїй території.

Учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду офіційно стала Вірменія – це дозволяє їй зарештовувати путіна, якщо він буде на вірменській території.

 

Як інформує УМ, про це 1 лютого повідомив Міжнародний кримінальний суд в соцмережі Х.

 

Вірменія стала 24-ю державою-учасницею Римського статуту.

 

Римський статут – це міжнародний договір, завдяки підписанню якого у 1998 році заснували Міжнародний кримінальний суд. Суд може здійснювати свої функції і повноваження за Римським статутом на території будь-якої держави-учасниці. Юрисдикція суду обмежується найбільш тяжкими злочинами, серед яких — злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії.

 

Вірменія останнім часом робить багато кроків, щоб віддалитися від росії. У вересні минулого року до російського МЗС викликали посла Вірменії в Москві, де йому заявили жорсткий протест через «серію недружніх кроків». Ішлося про запуск процедури ратифікації Римського статуту, поїздку до Києва дружини премʼєр-міністра Вірменії з гуманітарною допомогою, а також проведення на території Вірменії військових навчань зі США, які стартували 11 вересня. У жовтні Зеленський на полях саміту Європейської політичної спільноти вперше зустрівся з премʼєр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. А наприкінці жовтня Вірменія вперше взяла участь у саміті Української формули миру.

 

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії путіна. Його підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до росії. Країни, які ратифікували Римський статут, зобовʼязані виконувати ордер.

 

Як повідомляла УМ, на Московії обурені зближенням Вірменії з Україною.