Не існує дипломатичних засобів примусу путіна до миру - Бербок

17:53, 10.04.2024
Не існує дипломатичних засобів примусу путіна до миру - Бербок

Анналена Бербок вважаэ, що Україна повинна продовжувати боротися з агресором. (Фото Офісу президента)

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок переконана, що наразі не існує дипломатичних засобів, які би змусили російського диктатора путіна припинити війну в Україні.

 

Відтак, за її словами, Україна повинна продовжувати боротися проти агресора.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Бербок заявила під час години запитань і відповідей у Бундестазі в середу, передає кореспондент Укрінформу.

 

"Було б добре, якби війна якимось чином закінчилася, але якщо Україна припинить боронитися зараз, це означатиме кінець України, а не війни, війна буде продовжена через атаки на інші країни", - заявила дипломатка.

 

Фрау Бербок додала, що наразі, на відміну від часів "холодної" війни, не працює "гаряча лінія" між США, НАТО та Кремлем, адже путін оголосив Альянс своїм головним ворогом.

 

Глава МЗС зазначила, що бажала б мати дипломатичні інструменти, за допомогою яких можна було б переконати путіна припинити воювати. Але наразі всі бачать лише те, що відбувається щодня, коли росія невпинно бомбардує українські міста.

 

Анналена Бербок повторила тезу про необхідність якнайшвидше знайти засоби ППО для України, які треба шукати по всьому світу. При цьому вона нагадала, що більшість систем, які наразі має Україна, походять саме з Німеччини - Iris-T, Patriot і інші.

 

За її даними, Берлін веде конфіденційні перемовини з багатьма країнами, деякі з них, можливо, могли б передати системи Patriot не напряму, а через треті крани.

 

Глава МЗС відповіла на запитання щодо її ставлення до ініціативи генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо виділення 100 млрд євро на військову підтримку України.

 

Зокрема, вона вважає абсолютно правильним і важливим, щоби допомога Україні з боку партнерів і союзників була структурована та була поставлена на сталу, довгострокову основу, а не була ситуативною. Всі країни підтримали цю пропозицію, Угорщина спочатку була проти, але швидко відкликала своє вето.

 

Водночас німецька дипломатка зауважила, що важливо не дублювати структури та зробити так, щоби обіцяна допомога не була суто теоретичною, але практичною.

 

Пані Бербок також підкреслила, що "немає загрози того, що підтримка з боку НАТО припиниться", у тому числі незалежно від результатів виборів у США.

 

Очільниця МЗС зазначила, що своїми свідомими атаками проти української інфраструктури путін більш ніж ясно дає зрозуміти, що він ще не закінчив зі своїми імперськими прагненнями в Україні. Це можна бачити, а також чути в його промовах.

 

Якщо путіна не зупинити в Україні, він опиниться прямо на кордонах ЄС і НАТО, підкреслила Бербок.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський вважає "примітивною" ідею Дональда Трампа щодо припинення загарбницької війни росії проти України.