«Літні» вибухи у Шевченківському райсуді Києва: ДБР завершило розслідування

11:39, 31.01.2024
«Літні» вибухи у Шевченківському райсуді Києва: ДБР завершило розслідування

Смертельний вибух у суді Києва: судитимуть шістьох працівників СІЗО, де сидів Гуменюк.

 

Розслідування кримінального провадження щодо вибухів у Шевченківському райсуді Києва у липні 2023 року завершили працівники Державного бюро розслідувань. До суду направлені обвинувальні акти щодо шести співробітників ДУ «Київський слідчий ізолятор».

 

Як інформує УМ, про це 31 січня інформує пресслужба бюро у Телеграм.

 

«Слідство встановило щосекундну хронологію подій, коли 05 липня 2023 року у конвойному приміщенні Шевченківського районного суду Києва здетонували саморобні вибухові пристрої. Вибух вчинив утримуваний у ДУ «Київський слідчий ізолятор» підсудний. Через підрив він загинув, поранення отримали два співробітники спецпідрозділу Національної поліції України, а також значних пошкоджень зазнало приміщення та майно суду», - йдеться у повідомленні.

 

Встановлено, що підсудному вдалось пронести саморобні вибухові пристрої до приміщення суду через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби.

 

Зокрема, співробітники ДУ «Київський слідчий ізолятор» вивели його з камери та повели до корпусу, де здійснювалась його передача конвойній службі Нацгвардії без жодного обшуку речей, у тому числі наплічника. Не провели особистий обшук та не перевірили особисті речі й працівники конвойної служби. Їх навіть не здивував той факт, що при температурі +28, людина, яку вони конвоювали зі слідчого ізолятора до суду, була одягнена у теплий светр.

 

Також під час обшуків у камері, де утримувався обвинувачений, правоохоронці вилучили гліцерин, каніфоль, електричні проводи та інші хімічні речовини, частина яких згідно з експертними дослідженнями входили до складу саморобних вибухових пристроїв, які здетонували у суді.

 

Слідчі з’ясували, що заборонені речі опинились у камері через неналежне виконання своїх службових обов’язків співробітниками слідчого ізолятора. Зокрема, троє працівників СІЗО протягом тривалого часу підробляли обов’язкові акти обшуків камерних приміщень, а фактично перевірки не проводили. Тож, утримувані мали можливість користуватися забороненими речами та предметами, які їм різними шляхами передавали зовні.

 

Три працівники ДУ «Київський слідчий ізолятор» обвинувачуються у службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. За цією статтею їм загрожує до 5 років позбавлення волі.

 

Також ще троє співробітників ізолятора обвинувачуються у службовому підроблені. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 3 років.

 

Як повідомлялося, 5 липня у Шевченківському райсуді Києва стався вибух, внаслідок якого одна людина загинула, ще двоє були поранені.

 

Підозрюваним у скоєнні вибуху є колишній боєць батальйону «Січ» Ігор Гуменюк, обвинувачений у підриві гранати біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Він від 2015 року перебував у СІЗО, і того дня суд проводив чергове засідання у його справі. Гуменюк загинув під час цього інциденту. За цим фактом Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу.

 

15 листопада Шевченківський райсуд у зв’язку зі смертю закрив справу стосовно Ігоря Гуменюка, якому інкримінували вчинення теракту під Верховною Радою 31 серпня 2015 року.

 

Як повідомляла УМ, ДБР розслідує сотні кримінальних проваджень за фактами порушень у військкоматах та ВЛК.