У Раді хочуть звільнити Степанова через провал у боротьбі з коронавірусом

15:52, 02.04.2021
У Раді хочуть звільнити Степанова через провал у боротьбі з коронавірусом

Чи втримається у кріслі Міністра охорони здоров'я Максим Степанов? (Фото з ФБ-сторінки Олександри Устінової)

Народні депутати збирають підписи про скликання позачергової сесії Верховної Ради для розгляду відставки міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

 

Як повідомляє УМ, зібрано 90 з 150 необхідних підписів станом на другу половину п'ятниці.

 

Ініціював питання про відставку нардеп «Слуги народу» Дмитро Гурін.

 

За його словами, зібрано 90 підписів депутатів різних фракцій зі 150 необхідних. Серед них – 33 нардепи від Слуги народу, 20 депутатів від Голосу, 21 – від Європейської солідарності, 2 – позафракційних, 10 – від За майбутнє і 4 – від ОПЗЖ.
 
 
Пан Гурін відзначив, що серед підписантів документа – голова комітету парламенту з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький.
 
 

Раніше депутатка від фракції «Голос» Олександра Устінова наголосила, що лише протягом середи 421 українець помер від коронавірусу, але більшість з цих людей можна було б врятувати, якби вони були провакциновані, і в лікарнях вистачало обладнання.

 

За її даними, 46 тисяч українців перебувають зараз у лікарнях. Це найвища кількість госпіталізацій у всій Європі.

 

«Цифри ці насправді набагато страшніші, оскільки кожний третій тест, зроблений в Україні позитивний (36%). В Європі - це 7%. Тому множте кількість інфікованих щонайменше на 4-5. Це катастрофа», - повідомила Устінова.

 

На її думку, персональну відповідальність за цю катастрофу несе міністр Степанов та кожний народний депутат, який відмовляється підписуватися під постановою про зібрання позачергового засідання, щоб звільнити його.

 

Додамо, що це вже не перша спроба ініціювати розгляд відставки Степанова з тих пір, як він очолив міністерство рік тому. Деякі нардепи виступали за звільнення Степанова ще в травні 2020 року через скандальну закупівлю захисних костюмів.

 

Потім в липні в Раді зареєстрували постанову про його звільнення через "непридатність до виконання посадових обов'язків, некомпетентність і професійну недбалість". У парламенті навіть збирали підписи щодо позачергового засідання для звільнення Степанова, але далі цього справа не пішла.

 

У минулому місяці спікер парламенту Дмитро Разумков заявляв, що в парламенті недостатньо голосів, щоб ініціювати звільнення голови МОЗ.

 

Варто наголосити, що хоча Максим Степанов і навчався у 90-х роках в донецькому медуніверситеті, але вся його подальша трудова діяльність, аж ніяк не була пов’язана ні з медициною, ані з охороною здоров’я.