Меркель, Макрон і Путін без Зеленського обговорили Донбас

09:10, 31.03.2021
Меркель, Макрон і Путін без Зеленського обговорили Донбас

Обговорення провели в онлайн-режимі

У форматі відеоконференції президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент РФ Владімір Путін 30 березня обговорили актуальні проблеми у Європі: коронавірус, протести у Білорусі, арешт Навального. Зайшлося і про ситуацію на Донбасі.

 

Як інформує УМ, У заяві на сайті Єлисейського палацу йдеться про те, що РФ повинна визнати відповідальність за події на Донбасі.

 

"Наголошено на необхідності рішучого зобов'язання Росії щодо стабілізації режиму припинення вогню в Україні та вироблення шляху виходу з кризи при дотриманні Мінських домовленостей", - йдеться у заяві.

 

У заяві на сайті німецького уряду про Україну згадується лише двома реченнями. "Обговорювалося також врегулювання конфлікту на сході України. Канцлер і президент Франції закликали до проведення переговорів в нормандському форматі для реалізації Мінських домовленостей", - йдеться у заяві.

 

Під час переговорів, як стверджують у Кремлі, сторони обмінялися детальними думками про ситуацію на Донбасі. При тому в Росії у характерному тоні зазначають: йдеться про врегулювання внутрішнього конфлікту.

 

Путін у розмові з європейськими лідерами сказав, що важливо, аби саме київська влада дотримувалася всіх раніше досягнутих домовленостей. Начебто потрібно налагоджувати прямий діалог з мешканцями Донбасу.

 

Путін також заявив: потрібно врегульовувати правові аспекти особливого статусу Донбасу. Кремль виражає серйозне непокоєння через те, що нібито Україна займається ескалацією конфлікту.

 

Лідер країни-агресорки сказав, що саме Київ фактично відмовився від виконання узгодженого в липні 2020 року плану припинення вогню.

 

Політрадники Путіна, Макрона і Меркель продовжать спільну роботу щодо цих питань.

 

Напередодні в Росії заявили, що організовують відеоконференцію, на якій говоритимуть про загострення на Донбасі. Втім Зеленського туди не збиралися запрошувати.
Анонсували, що у конференції мали б взяти участь президент Росії Володимир Путін, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та очільник Франції Еммануель Макрон.

 

В українському МЗС на такий анонс відреагували різко: мовляв, питання, які стосуються України, треба вирішувати лише за участі її представників.

 

Раніше в Уремлі заявили, що питання конфлікту на Донбасі не вийде вирішити без України. При цьому не можна заборонити лідерам Росії, Німеччини та Франції обмінюватися думками з цього питання.