Понад 25 тис. аграріїв просять нардепів захистити їх від Ситника

09:44, 30.03.2021
Понад 25 тис. аграріїв просять нардепів захистити їх від Ситника

"Укрлендфармінг" - один з найбільших агрохолдингів України

Працівники одного з найбільших агровиробників України, Групи компаній "Укрлендфармінг", написали адресні листи 422 депутатам Верховної Ради. Аграрії стверджують, що вже 5 років стикаються з безпрецедентним тиском з боку НАБУ через особистісний конфлікт Артема Ситника з акціонером компанії.

 

Як інформує УМ, в листі аграрії пишуть, що звертаються до депутата у зв’язку з ситуацією, яка загрожує знищенням 30 тисяч робочих місць, створених компанією, і яка вже призвела до суттєвих втрат для бюджету України, і просять звернутись до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо виконання рішення суду і передачі справ, ініційованих проти компанії з порушеннями процесуальних норм, для розслідування у незаангажовані правоохоронні органи.

 

В листах працівники агрохолдингу нагадують, що ще п’ять років тому НАБУ порушило першу справу проти агрохолдингу (НАБУ тоді чомусь "не помітило" існування двох найбільших у Європі птахофабрик, які роками експортують продукцію за кордон і на внутрішній ринок). Ця справа була закрита САП через очевидну надуманість, потім знову відновлена тодішнім Генпрокурором Русланом Рябошапкою і знову закрита за відсутністю складу злочину. Весь цей час підприємство несло фінансові й репутаційні втрати. Потім була з процесуальними порушеннями відновлена справа щодо надання рефінансування VAB банку, що розслідувалася 5 разів і 5 разів закривалася слідчими органами і по рішенню суддів за відсутністю складу злочину. Аграрії стверджують, що директор НАБУ має особисті мотиви для знищення їхньої компанії, що підтвердив і суд.

 

Так Печерський районний суд міста Києва своїм рішенням від 21 січня 2021 року зобов'язав Генпрокурора Ірину Венедіктову розглянути клопотання щодо зміни підслідності справи, визнавши наявність конфлікту інтересів чиновників і необґрунтованість підозр. Однак Генеральний прокурор і досі не виконала це рішення суду.



"Просимо вас як народного депутата України звернути увагу на проблему, яка загрожує не тільки нашій компанії, а й усьому аграрного сектору нашої країни, яка загрожує економічній стабільності і продовольчій безпеці України. Просимо вас звернутись до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо виконання рішення суду і передачі справ, ініційованих з порушеннями процесуальних норм, які протирічать інтересам держави і просто здоровому глузду, для розслідування у незаангажовані правоохоронні органи", - йдеться у листах аграріїв до народних депутатів.

 

"Укрлендфармінг" - один з найбільших агрохолдингів України, підприємства якого розташовані в 22 областях України, працюють з 298 тис. орендодавцями земельних паїв та надають соціальну допомогу 706 населеним пунктам України. Ще рік тому в компанії працювало близько 30 тис. працівників, 13 тис. з яких станом на 2021 рік вже втратило роботу через закриття 37 підприємств агрохолдингу через переслідування з боку НАБУ.

 

Як повідомляла УМ, 15 лютого голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що влада готує нову спробу звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. За його словами, звільнення Ситника є особистим рішенням президента.

 

На початку 2020 року в Верховній Раді збиралися розглянути постанову про звільнення Ситника через визнання винним в адміністративному правопорушенні, пов'язаному з корупцією. На розгляд депутатів вона так і не потрапила.

 

В серпні 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційним указ про призначення Ситника директором НАБУ. Попри це Ситник залишився на посаді, оскільки скасування указу не означало припинення повноважень директора НАБУ.