Зеленський прагне звільнити Ситника з НАБУ – Шабунін

14:41, 15.02.2021
Зеленський прагне звільнити Ситника з НАБУ – Шабунін

Керівництво держави не вперше намагається позбутися незалежного директора НАБУ Артема Ситника. (Фото НАБУ)

Президент Володимир Зеленський ухвалив особисте рішення про необхідність звільнення непідконтрольного йому директора НАБУ Артема Ситника. Саме через це Кабмін позачергово зібрався і розглянув законопроєкт про звільнення Ситника у понеділок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє з посиланням на власні джерела керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

 

«Відповідну правку (про звільнення Ситника) за усної пропозиції одного з міністрів було додано до законопроєкту, який змінює процедуру обрання нового директора НАБУ. До речі, запропонована процедура гарантує Зеленському обрання підконтрольного йому Директора. Конкурсна комісія: 3-х членів делегує РНБО, 6 - КМУ (з них 3 міжнародні експерти)», - написав керівник ЦПК.

 

Віталій Шабунін також наголошує: «За нашою інформацією, звільнення Ситника — особисте рішення Володимира Зеленського. Таким чином останній відреагував на початок розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19. Дивна реакція гаранта Конституції на виконання НАБУ прямої норми КПК (ст.214), яка ЗОБОВ’ЯЗУЄ НАБУ реєструвати провадження після отримання заяви про злочин».

 

І нагадує, що  «заяву про злочин для розуміння, не ГОшка якась надіслала, а ДП «Медзакупівлі».

 

При цьому, пан Шабунін зазначає, що не дуже розуміє «чим або ким керується Зеленський».

 

«Хоче повісити на Ситника провал вакцинації? Правда вірить, що це директора НАБУ відповідальність? Так це ідіотизм, бо  провадження зареєстрували кілька днів тому і ще не встигли провести жодної слідчої дії (обшуку, виїмки документів — нічого). Люди, які вклали цей треш президенту, розвели його як дитину. Щоправда це жодною мірою не виправдовує Зеленського. В кінці-кінців, це рішення президента слухати Єрмака, Татарова, Степанова і Авакова, а не самому документи нарешті читати», - констатує керівник антикорупційної громадської організації.

 

Водночас представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан в коментарі УП підтвердив, що Кабмін у понеділок зібрався позачергово і розглянув низку питань, серед яких внесення до Ради урядового законопроєкту "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо приведення у відповідність до Конституції України".

 

За його словами, Кабмін підтримав його і "з доопрацюванням" відправить у Раду для реєстрації. З текстом проєкту можна буде ознайомитися пізніше.

 

Нагадаємо, що 10 лютого стало відомо, що Національне антикорупційне бюро розслідує закупівлю вакцин проти коронавірусу. Йдеться про можливі зловживання керівництва МОЗ при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

 

Наразі згідно з чинним законодавством, навіть після рішення КСУ немає механізмів відкликання з посади очільника НАБУ. Він може піти з посади лише сам.

 

Президент Володимир Зеленський в листопаді 2020 року запевнив послів G7, що гарантує збереження посади директора Національного антикоупційного бюро Артемом Ситником попри рішення Конституційного суду.

 

Як повідомляла "УМ", днями генпрокурорка Ірина Венедіктова скасувала допит директора НАБУ Артема Ситника, на який його викликав заступник генпрокурора Олексій Симоненко. Останній є зацікавленою особою, оскільки має тісні зв’язки із одіозним правником часів Януковича Андрієм Портновим.