Новорічне привітання президента: про що і про кого не згадав Зеленський

03:09, 01.01.2021
Новорічне привітання президента: про що і про кого не згадав Зеленський

Володимир Зеленський у новорічному привітанні обрав формат спілкування з дітьми. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський у новорічному привітанні обрав формат спілкування з дітьми, хоча звертався до всієї країни. Глава держави забув згадати окремих офіційних і неофіційних Героїв, а також по-своєму інтерпретував скандальні для влади теми. Зокрема, так зване «Велике будівництво» і режим припинення вогню на Донбасі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський сказав у новорічному привітанні в ніч на п’ятницю, 1 січня 2021 року.

 

Зокрема, Офіс президента створив відео у форматі розмови із маленькими українцями. Саме їм Зеленський і розповів про рік, який минув.

 

Глава держави вважає, що в цьому році Україна мала події, якими може пишатись, проте й ті, за які соромно. Щодо останніх, то у зверненні українцям нагадали про бунт у Нових Санжарах. Згадали в Офісі і про катастрофу літака МАУ в Ірані, лісові пожежі на сході України, падіння літака Ан-26 із курсантами під Чугуєвом.

 

Приділив увагу президент і ситуації на Донбасі. За його словами, 2020 рік нагадав українцям, що означає тиша, відзначивши зменшення обстрілів та втрат серед наших військових.

 

Зеленський також нагадав про коронавірус:

 

«Навесні ми почали всі хворіти. Виявилось, що в лікарнях та аптеках багато чого немає. Чому? Просто дехто втратив нюх ще задовго до ковіду. І от всі ми були як у фільмах, коли здається, що врятувати можуть тільки супергерої. Дорослі не вірять в їх існування. Але цьогоріч, як і у 2014-му, ми знову переконалися – супергерої існують. І до наших військових доєднались наші медики. Наші суперлікарі. Суперлаборанти. Суперводії швидкої. Суперпілоти. Суперприкордонники. Супервчителі. Наші суперпожежники та суперрятувальники. І ми точно не маємо іншого варіанту, аніж бути супер-Україною. Так?».

 

Не оминув увагою президент і скандальний проєкт «Велике будівництво», який українці називають «Велике крадівництво»:

 

«Наприклад, що в Україні неможливо робити хороші дороги. Цей міф пішов на всі чотири сторони по всіх чотирьох тисячах кілометрів нових доріг. Колись вам буде 18, і ви зможете водити авто українськими дорогами. Ми старались, щоб за час, поки ви подорослішаєте, ці дороги не постарішали. І не втомились. Цей рік довів, що дитячу лікарню "Охмадит "можна добудувати і не передавати, немов булаву, кожному наступному президенту України. Що можна "знести" пам’ятник корупції, встановлений ще у 2004 році і за вісім місяців перетворити легендарний довгобуд України на новий міст у Запоріжжі. А по всій Україні відбудувати 150 мостів. І ми не слухаємо метальників бруду на вентилятор соцмереж. Після когось залишаться пости. А після когось залишаться мости».

 

На думку Зеленського, 2020-й знову довів, що Україна своїх не залишає: «І нам неважливо звідки повертати своїх людей: підвали ОРДЛО, російська в’язниця чи китайский Ухань. Це полонені моряки танкеру із Лівії чи загиблий екіпажі пасажири літака з Ірану. І ми однаково щасливі – повертати 250 тисяч громадян, що застрягли через карантин по світу або одного українця. Нашого захисника. Нескореного Віталія Марківа».

 

Не згадуючи про загиблих під час так званого режиму припинення вогню, зокрема, про подвиг полеглого морпіха Ярослава Журавля, якому так і не було присуджено звання «Герой України», президент наголосив:

 

«І найголовніше, цей рік нагадав нам, що таке тиша. Слова "Сьогодні не стріляли". Дні, коли в нових кажуть: "За добу немає втрат". Тижні, коли матері, дружини й діти не плачуть. Місяці, коли наші військові не гинуть. 158 днів припинення вогню на Донбасі. Найдовше від початку війни. 158 днів перемир'я. Небездоганно? Так, і це правда. Та хіба через це – непотрібного? Ні. І це також правда.

 

Знаєте, ви ще зовсім маленькі і, можливо, не до кінця розумієте, чому так відбувається. Але зараз мусите точно знати одне: українські захисники – найкращі у світі. Вони сміливі і дуже-дуже сильні. Та, на жаль, так стається, і декого з них Бог забирає до себе на небо. Найкращих і найвідважніших. Цього року ми дуже старались, щоб Бог залишив якомога більше з них в Україні. Щоб вони і далі могли нас захищати і принести мир. Він можливий. Він близько. Він обов’язково буде…».

 

Дорогі українці! Наступного року ми будемо відзначати 30-річчя нашої незалежності. Ми – великий народ. Ми маємо хоробрість Святослава, велич Володимира, мудрість Ярослава. У нас є Шевченко. Більше того – у нас є два Шевченки!  І бути президентом такого прекрасного народу – це велика гордість. І велика відповідальність. І я буду робити все, щоб і через рік, і в усіх наступних роках у цей самий день і час, мені було не соромно дивитись вам в очі".

 

Серед іншого, президент згадав видатних українців, яких забрав цей рік, зокрема науковця Бориса Патона, письменника Михайла Жванецького, композитора Мирослава Скорика та режисера Романа Віктюка. Але чомусь не згадав про покійного Героя України Івана Вакарчука…

 

Зауважимо, що президент не вперше за час перебування при владі використовує формат спілкування із дітьми. У грудні 2019 року Зеленський в День Святого Миколая зустрівся в своєму офісі для чаювання з двома хлопчиками, батьки яких загинули під час бойових дій на Донбасі. Тоді він запропонував хлопцям зателефонувати голові Офісу президента Андрію Богдану, прем’єр-міністру Олексію Гончаруку і главі СБУ Івану Баканову.

 

При цьому, президент Володимир Зеленський у новорічному вітанні окрему увагу приділив українцям, які проживають на тимчасово окупованій території Криму та ОРДЛО. До них він звернувся російською та закликав перевести годинники назад, щоб бути разом з усією Україною.

 

«Я хочу не казати на Банковій у Києві, що в Україні настане мир. А сказати на Артема в Донецьку, що мир в Україні настав. І написати "Крим – це Україна" не в Інтернеті. А на піску, на пляжі в Ялті, на українському піску українського пляжу української Ялти.

 

Я знаю, що Донецьк, Луганськ і Крим зараз, у всіх сенсах цього слова, живуть в іншому часі. І вже майже годину, як по телевізору вам сказали, що Новий рік настав. Але я знаю, що вже майже годину, як ви чекаєте нас, щоб зустріти Новий рік разом. Як одна сім'я. Як один народ. Як одна країна. Тож, Донбас и Крим! Переведіть годинники назад. Будьте з нами!», - сказав Зеленський.

 

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський не виконав свої головні передвиборчі обіцянки.

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року тариф на електроенергію для населення складатиме 1 грн 68 коп за кВт, уряд встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів.