Пільговий тариф на електроенергію для населення скасовано: кожен кіловат за 1,68 грн

08:54, 29.12.2020
Пільговий тариф на електроенергію для населення скасовано: кожен кіловат за 1,68 грн

Тарифи на електроенергію становили 90 коп./КВт.год за перші 100 кВт.год та 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання.

Кабінет міністрів скасував пільговий тариф на електроенергію, який складав 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год з 1 січня 2021 року.

 

Як повідомляє Україна молода, таке рішення одноголосно прийняли на засіданні уряду в понеділок ввечері, 28 грудня. При цьому, документ передали на допрацювання в секретаріат.

 

Т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, представляючи проєкт постанови, заявив про важливість продовження положення про ПСЗ, термін дії якого закінчується 31 грудня.

 

«Із січня проект постанови передбачає продовження дії ПСЗ (спецзобов’язання на ринку електроенергії – Ред.) до 31 березня 2021 року, встановлення із 1 січня 2021 року до 31 березня фіксовану ціну для населення в розмірі 1,68 грн за кВт.год», - сказав в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

 

За його словами, в Україні зберігаються занижені тарифи на електроенергію для населення, навіть після підвищення вони будуть приблизно в 2 рази нижче ринкових цін.

 

Крім цього, уряд підтримав підвищення ціни, за якою "Енергоатом" продає електроенергію "Гарантованому покупцеві" у рамках ПСО, з 1 коп до 15 коп за кВт-год.

 

За словами Вітренка, рішення є тимчасовим, а Міненерго разом з Нацкомісією з тарифів напрацьовує новий варіант ПСО.

 

Зауважимо, що тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 року. Вони становили 90 коп./КВт.год за перші 100 кВт.год та 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання.

 

Разом з тим, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год.

 

Як повідомляла «УМ», з 1 січня 2021 року в Україні суттєво подорожчає «комуналка».