Із 1 січня 2021 року в Україні суттєво здорожчає «комуналка»

29.12.2020
Із 1 січня 2021 року в Україні суттєво здорожчає «комуналка»

Нові платіжки — суцільний стрес. (Фото з сайта ukrinform.com.)

Прийдешній рік принесе українцям одразу чимало неприємних сюрпризів, одним із яких буде збільшення тарифів на комунальні послуги: здорожчають тепло, розподіл газу, холодна вода та електроенергія.


Тарифи на гігакалорії з 1 січня «погладшають» у середньому приблизно на чверть, але через дуже високі розбіжності в цінах по підприємствах теплової енергетики вартуватиме тепло не всюди однаково: «щасливчики» платитимуть більше лише відсотків на 10, а ось інші — на всі 50.


Щодо ціни на блакитне паливо для побутових споживачів, то в «Нафтогазі» України заявили, що вона з початку року зросте на 14%: ця газопостачальна компанія, яка є фактично монополістом у згаданій царині, встановила ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 7,22 грн/куб. м iз ПДВ та без урахування вартості розподілу (доставки). І це при тому, що в серпні-вересні цього року «Нафтогаз» уже різко підвищував ціни на газ для своїх клієнтів.


У середньому з січня 2021-го тарифи на холодну воду для побутових споживачів зростуть на 10-15%, i пояснюють нам це банально просто: зросли ж тарифи на передачу електроенергії, а витрати на електрику становлять у тарифі на холодну воду понад 50%. Ось вам «принцип доміно» у дії.


Щодо тарифів на електроенергію, то їх обіцяють підняти на 30%. Радує лише те, що це станеться не одразу з настанням нового року, але не пізніше першого кварталу — безперечно.


Не інакше як знущанням виглядає «свіжа» заява т.в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, що «в Україні тарифи — не головна проблема!» Він вважає, що якби в українців були високі зарплати, вони не переймалися б через зростання тарифів.

 

Але ж біда в тому, що зростають лише тарифи! Та хіба ситий чиновник зрозуміє голодного пересічного українця, який просто-напросто перестане платити за «комуналку». І цей сценарій цілком реалістичний, адже, згідно з нещодавно оприлюдненими даними Дер­жавної служби статистики України, борги населення нашої держави за житлово-комунальні послуги на кінець жовтня зросли на 1,7 млрд грн i наразі сягають... 56,1 млрд гривень.