У Зеленського обурені заявами Лукашенка про Україну

20:52, 16.08.2020
У Зеленського обурені заявами Лукашенка про Україну

Зеленський закликав Лукашенка поважати право своїх співгромадян на життя, здоров'я та свободу. (Фото Офісу президента)

Офіс президента України відреагував на заяви та звинувачення Олександра Лукашенка, який виконує обов'язки президента Білорусі, в тому, що Україна разом із Литвою, Латвією і Польщею нібито наказує провести в країні повторні вибори.

 

На Банковій вважають такі заяви неправдою і свідомим нагнітанням.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться в офіційній заяві Офісу президента, оприлюдненій у неділю.

 

«Міждержавні відносини – це перш за все коректність і виваженість публічних формулювань. Бо незалежно від того, в якому емоційному стані перебуваєш сьогодні, у відносинах між сусідами обов’язково буде завтра, післязавтра. Проте сьогодні в Мінську практично офіційно прозвучало, що нібито керівництво України "наказує" провести нові вибори в Білорусі. Це не просто відверта неправда. Це свідоме нагнітання. Свідома провокативна поведінка. Для чого? Чи навіть не так: до чого тут Україна, якщо події стосуються суто Білорусі та внутрішньої недовіри?», - наголошують на Банковій від імені президента Зеленського.

 

В Офісі президента підкреслили, що Україна поважає і географічні, й політичні кордони кожної нації та не втручається у вирішення питань про вибори або чиюсь перемогу на них.

 

«По-друге, безсумнівно, посиланням на ту чи іншу сусідню державу не можна заглушити голос багатотисячних протестів своїх же співгромадян. Якщо довіри немає, – а світ бачить, що довіри й близько немає – то цей дефіцит несправедливими звинуваченнями на адресу "керівництва іншої країни" не заповнити. Швидше, можна викликати ще більшу недовіру», - йдеться у заяві глави держави.

 

На Банковій також зазначили, що офіційний Мінськ, звільнивши "вагнерівців", продемонстрував, що "історична близькість наших двох народів та принцип взаємної допомоги сусідів для нього особисто нічого не вартує".

 

«Єдине, що хотілося б справді сказати білоруській державі, це – поважайте право своїх співгромадян на життя, здоров'я та свободу. І на політичну зрілість... Від цього залежатиме не тільки майбутнє Білорусі, а й майбутнє багатьох людей, включно з будь-якими політиками», - йдеться у повідомленні.

 

Показово, що в своїй заяві Офіс президента не називає Олександра Лукашенка президентом Білорусі, а вдається до формулювань "офіційний Мінськ", тощо.

 

Перед тим, в неділю під час мітингу на свою підтримку (на який зібрали бюджетників з різних регіонів Білорусі) Олександр Лукашенко заявив: "Литва, Латвія, Польща, на жаль, наша рідна Україна та її керівництво наказують провести нові вибори".

 

Нагадаємо, у Білорусі після виборів президента 9 серпня розпочалися масові акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6 тисяч осіб, є загиблі.

 

У неділю, 16 серпня, влада Білорусі організувала примусовий мітинг з числа бюджетників на підтримку Олександра Лукашенка, який заплановано біля будівлі уряду в центрі Мінська.

 

Оточення Лукашенка вже розглядало варіант втечі до Росії. Підписанти закликають владу Білорусі негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників мирних зібрань та наполягають на якнайшвидшому початку мирного діалогу між сторонами виборчого процесу.