У Білорусі анонсували загальнонаціональний страйк

17:06, 16.08.2020
У Білорусі анонсували загальнонаціональний страйк

У Білорусі анонсували загальнонаціональний страйк

У Білорусі відзавтра  розпочнеться загальнонаціональний страйк проти чинної влади президента Лукашенка. 

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на Telegram-канал NEXTA Live.

 

«Відзавтра оголошується загальнонаціональний страйк до дотримання вимог народу», — йдеться у повідомленні.

 

Увечері 16 серпня на Марші свободи біля стели «Мінськ — місто-герой» на перетині проспектів Переможців і Машерова зібралося близько 200 тисяч людей. 

 

Також до стели прийшла представниця об'єднаного штабу і білоруська опозиціонерка Марія Колесникова.

 

«У нас вкрали 26 років життя і свободи. Боріться зі страхом», — заявила вона.

 

Протестувальники вишикувалися у колони і пішли маршем на площу Незалежності.

 

«Весь час скандуючи максимально голосно, щоб нас почули наші політвʼязнів на Американці і Володарці. Збираємося на площі Незалежності і святкуємо чергову перемогу над диктатурою. Після розходимося і продовжуємо святкувати на вулицях міста, вивішуючи наші прапори всюди, де це можливо», — закликали організатори акцій протесту.

 

Нагадаємо, у Білорусі після виборів президента 9 серпня розпочалися масові акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6 тисяч осіб, є загиблі.

 

У неділю, 16 серпня, влада Білорусі організувала примусовий мітинг з числа бюджетників на підтримку Олександра Лукашенка, який заплановано біля будівлі уряду в центрі Мінська.

 

Оточення Лукашенка вже розглядало варіант втечі до Росії. Підписанти закликають владу Білорусі негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників мирних зібрань та наполягають на якнайшвидшому початку мирного діалогу між сторонами виборчого процесу.