Європейська площа Одеси: імперську назву на честь Катерини ІІ змінять

19:35, 04.04.2024
Європейська площа Одеси: імперську назву на честь Катерини ІІ змінять

Катерининська площа має стати Європейською. (t.me/odesacityofficial)

Історико-топонімічна комісія Одеси рекомендувала міській раді перейменувати Катерининську вулицю та Катерининську площу в центрі міста, які названі на честь російської цариці Катерини ІІ. 
 
Науковці пропонують назвати вулицю і площу – Європейська.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Одеська міська рада у соцмережах в четвер. 
 
Зазначається, що відповідне рішення комісія ухвалила на своєму черговому засіданні.
 
Також комісія запропонувала перейменувати вулицю Жуковського на вулицю Лесі Українки, а вулицю Буніна - на вулицю Поліцейська (історична назва топоніму).
 
Водночас місцеве видання "Думська" пише, що на засіданні також обговорювалося перейменування вулиці Пушкінської, але члени комісії розійшлися в думках. Щодо цього ще будуть дискусії.
 
Також в Одесі рекомендують перенести від Оперного театру пам'ятник робітникові, монументи Маринеско, Черняховському і Малиновському.
 
Так, пам'ятник робітнику, що стоїть біля стіни з іменами героїв Радянського Союзу на Театральній площі, вирішили перенести в парк Савицького.
 
Члени комісії виступили за демонтаж знака «60 років визволення Одеси» в парку Шевченка, але вирішили залишити біля Пересипського мосту пам'ятник підводнику Олександру Маринеску, а також не чіпати пам'ятник апельсину на бульварі Жванецького (з нього хотіли демонтувати імперську символіку).
 
Як повідомляла «УМ», наприкінці 2022 року на площі Катерининській знесли пам'ятник Катерині ІІ.