Національна академія наук відзначила науковців, які встановили втрати від Голодомору-геноциду

16:45, 27.02.2024
Національна академія наук відзначила науковців, які встановили втрати від Голодомору-геноциду

Учасники конференції висвітлили питання важливості знищення радянських міфів у гуманітарній сфері України.

Президія Національної академії наук України нагородила подяками науковців Державної установи «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України» Марію Бачинську, Романа Теслюка і Наталку Андрусишин за значні здобутки у дослідженні історичної та демографічної проблематики наслідків Голодомору-геноциду українців 1932 – 1933 років.
 
Нагородження вчених відбулося 14 лютого 2024 року у сесійній залі Львівської обласної ради, за підтримки Львівської обласної військової адміністрації та за участі громадських організацій України, під час проведення Національного круглого столу «Війна 2014 – 2024 рр.: сутність російської агресії та засади української перемоги».
 
Участь у заході взяли представники всеукраїнських громадських організацій, міжнародних асоціацій, творчих спілок, вищих навчальних закладів, громад Львівщини та комунальних установ обласної ради.
 
Учасники конференції висвітлили питання важливості знищення радянських міфів у гуманітарній сфері України, повоєнні виклики для суспільства та демократичного світу. Науковці презентували новітні історичні дослідження, які безоплатно передадуть до бібліотек.
 
 
Також, нагороди від Збройних сил України отримали провідні українські вчені Світлана Маркова, Ганна Капустян і Вікторія Малько за патріотизм, підняття іміджу та престижу Української армії.
 
Нагадаємо, у 2021 році у Києві на Міжнародному форумі «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо» були презентовані новітні дослідження Голодомору-геноциду українців та висновки судових експертиз, проведених під час кримінального провадження щодо злочину геноциду, участь в яких взяли більше 30 вчених: істориків, правників, статистиків, демографів, криміналістів та ін.
 
За результатами встановлено, що комуністичний режим з метою ліквідації національно-визвольного руху, української нації та з метою недопущення відновлення Української держави, знищив 10,5 мільйонів українців в Україні та у Північно-Кавказькому краї (Дон, Кубань).
 
 
                                                                    Марія Бачинська.
 
                                                              Наталія Андрусишин
 
Львівські вчені Марія Бачинська, Роман Теслюк і Наталка Андрусишин входили до експертної комісії, яка проводила комплексну судову статистично-криміналістичну експертизу, що встановила чисельність українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932 – 1933 роках.