Національний круглий стіл «Війна 2014-2024 рр: сутність російської агресії та засади української перемоги» провели у Львові

20:07, 16.02.2024
Національний круглий стіл «Війна 2014-2024 рр: сутність російської агресії та засади української перемоги» провели у Львові

Доповідачі під час своїх виступів розкрили сутність російської агресії проти України

14 лютого 2024 року за підтримки Львівської обласної військової адміністрації та Львівської обласної ради громадські організації України провели Національний круглий стіл «Війна 2014 – 2024 рр.: сутність російської агресії та засади української перемоги».

 

Організаторами заходу виступили Конгрес української інтелігенції, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Національна спілка журналістів України, Національна спілка письменників України, Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців, Міжнародна асоціація дослідників Голодомору-геноциду та ін.

 

Участь у заході взяли представники національних університетів, наукових установ,  бібліотек та громад  Львівщини.

 

Голова Конгресу української інтелігенції, академік Георгій Філіпчук у своєму виступі зазначив: «Необхідно посилити роботу щодо формування української ідентичності, розвитку  інтелігенції та  розкриття злочинів комунізму та путінізму. Ця тема має бути представлена як в молодшій школі так і в університетській освіті».

 

Представник Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, д.і.н Андрій Харук  наголосив на актуальності вивчення подій сучасної російсько-української війни та застосування для цього усього доступного інструментарію історичних досліджень.

 

 

Завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Володимир Сергійчук підкреслив, що перемога Збройних сил України  на фронті залежить і від перемоги на внутрішнім ворогом в гуманітарній сфері. Професор навів докази з українських архівів про знищення комуністичним режимом в 1932-1933 роках   більше 4 мільйонів українських дітей.

 

Голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців, д.і.н. Олеся Стасюк  звернула увагу присутніх на важливості відродження Української історичної школи:

 

«Підміна понять, використання радянських термінів не дає нам можливості захистити незалежність нашої держави. Кремль 90 років приховує  страшний злочин геноциду українців і буде приховувати і надалі. Все залежить від нас: наскільки ми готові його розкрити. Більше 30 років незалежності проводилися спецоперації кремля  та нав’язувалася штучна дискусія «геноцид чи не геноцид?», щоб не було наукових поступів. Україна пройшла цей етап!  Наступний  – це встановлення  усіх наслідків злочину, засудження організаторів та виконавців, отримання Україною репарацій».

 

Доповідачі під час своїх виступів розкрили сутність російської агресії проти України та сформулювали  засади української перемоги. Учасники  заходу висвітлювали  важливі  питання, які стосуються знищення радянських міфів в гуманітарній сфері України та наслідки кремлівської пропаганди для українського суспільства і демократичного світу.

Під час заходу були представлені новітні наукові дослідження, що стосуються розкриття злочинів комуністичного тоталітарного режиму, які були подаровані до бібліотек  університетів та наукових установ.

 

Крім того, науковці Державної установи «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України» Марія Бачинська, Роман Теслюк і Наталка Андрусишин отримали  подяки від Президії Національної академії наук  України за значні здобутки у дослідженні історичних та демографічних наслідків Голодомору-геноциду українців 1932-1933 рр.

 

Також, нагороди від Збройних сил України отримали провідні українські вчені  Світлана Маркова,  Ганна Капустян і Вікторія Малько за патріотизм,  підняття іміджу та престижу  Української армії.