В Україні вшановують 106-річницю битви під Крутами

12:19, 29.01.2024
В Україні вшановують 106-річницю битви під Крутами

Близько 600 українських військових та студентів прийняли бій проти більшовиків, яких були в рази більшими.

Бій на станції Крути, що на Чернігівщині, відбувся 29 січня 1919 року: тоді сотні українських як молодих так і досвідчених бійців дали бій кільком тисячам більшовикам. Бій під Крутами відбувся 106 років тому.

 

Про це нагадує газета Україна молода.

 

На залізничній платформі в Крутах до оборони готувалось близько 600 українських військовиків та студентів, які мали 16 кулеметів та одну гармату. Червоноармійці під командуванням капітана Муравйова мали у рази більше сил, близько 6-7 тисяч військових.

 

Бій розпочався 29 січня 1919 року й тривав близько 6-7 годин. За цей час червоні окупанти втратили до 300 осіб. Втрати з боку УНР були близько 70-100 бійців. Відомо, що під час бою українські частини отримали наказ відступати. Близько 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон, але більшу частину групу більшовики розстріляли. Їм присвятив вірш "Памʼяті тридцяти" Павло Тичина.

 

Українськими підрозділами командував Аверкій Гончаренко — колишній офіцер російської імператорської армії. На момент бою він був командиром куреня Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького. Загалом Гочаренко працював у Військовому міністерстві Української держави Павла Скоропадського, а у 1919 році був одним з соратників Петлюри.

 

Після війни Аверкій Гончаренко оселився на Галичині. В часи Другої світової війни воював у дивізії "СС Галичина". Помер у 1980 році в еміграції у Сполучених Штатах.

 

Попри поразку української сторони, битва під Крутами мала великий вплив. 9 лютого вдалося підписати Берестейський договір з країнами Четвертного союзу, який складався з Німеччини, Австро-Угорщини, Туреччини та Болгарії. Він визнавав самостійність УНР, а армія отримала підтримку з країн для боротьби з більшовиками.

 

Також наступ більшовиків було затримано на кілька днів. що дозволило Симону Петлюрі подавити повстання більшовиків на заводі "Арсенал".

 

Як повідомляла УМ, Крути 2023: історики спростували міфи про бій 1918 року.