У Середземному морі виявили античні артефакти міста Геракліон

19:25, 07.10.2023
У Середземному морі виявили античні артефакти міста Геракліон

Загадкова рука з міста Геракліон на дні Середземного моря. (Фото з відкритих джерел)

В Середземному морі було виявлено давні скарби затонулого міста, а науковці показали нам унікальні фотографії цих знахідок.

 

Це нагадує про дитячі мрії знайти загублене місто та скарби, які здалися назавжди втраченими. Це відкриття відкриває нову главу у таємничій історії світу. 

 

Як інформує Україна молода, про затонуле у Середземному морі неподалік узбережжя Єгипту прадавнє місто Геракліон та знайдені під водою унікальні античні скарби повідомляє РБК-Україна.

 

Чим відоме місто Геракліон

Місто Геракліон в історичних документах називали ще Гераклей, або ж Тоніс-Геракліон. На думку археологів, воно могло бути засноване близько XII ст. до н.е.


Місто було розташоване в Нижньому Єгипті (у гирлі західного рукава Нілу) і згадується подекуди під назвою "Нільська Венеція", адже могло похвалитися складною мережею каналів, численними незалежними гаванями та якірними стоянками.


Його розкішні храми, будинки-вежі та жваві пристані були з'єднані між собою поромами, мостами та понтонами.


Відносно невелике, місто було багатим торговим центром і найважливішим портом Стародавнього Єгипту та Середземномор'я (допоки Олександр Македонський не заснував у 331 році до н.е. місто Олександрію).

 


 

Грецький історик Діодор Сіцилійський писав, буцімто місто Геракліон заснував Геракл, син Зевса. За словами іншого видатного історика - Геродота - в цьому місті побували навіть Єлена Прекрасна й Паріс (коли буря застала їх на шляху з Греції в Трою).


На думку вчених, близько II ст. до н.е. місто почало занурюватися під воду внаслідок "різноманітних природних катастроф" (найімовірніше - землетрусів, цунамі та підвищення рівня моря).


Вже до кінця VIII ст. н.е. залишки Геракліону повністю зникли під водами Середземного моря (на глибині приблизно 10 метрів на відстані близько 3-7 км від нинішнього узбережжя Єгипту).


Дослідження підводного міста

Місто Геракліон під товщею води знайшов у 2000 році французький підводний археолог Франк Годдіо (Franck Goddio). Разом із командою він виявив на дні Середземного моря і дослідив майже 14 тисяч предметів з каменю, дерева та золота.


Згодом археологічні роботи на знайденій ділянці проводилися Європейським інститутом підводної археології, Оксфордським центром морської археології (за підтримки швейцарського фонду Hilti) та Вищою радою старожитностей Єгипту.

 

 

Серед залишків міста було знайдено, зокрема, фрагменти великого Храмового комплексу (присвяченого Амону/Гераклу). Поруч із ним - монументальні статуї фараона, цариці та бога родючості Хапі з червоного граніту (висотою понад 5 метрів).

 

У порту Геракліона знайшли один із найбільших цвинтарів античних суден за всю історію археології (64 кораблі).

 

Нові унікальні античні знахідки

Нещодавно дослідники з Європейського інституту підводної археології (IEASM) виявили серед руїн затонулого Геракліона нові античні скарби. Цього разу стародавні артефакти ховалися на місці храму бога Амона (одного зі значних божеств давньоєгипетського пантеону).

 

 

Серед знахідок - безліч дорогоцінних прикрас (срібні ритуальні інструменти, золоті вироби), а також крихкий алебастровий посуд для парфумів і мазей.

 

Неподалік храму вперше знайшли руїни грецького святилища, присвяченого Афродіті (богині кохання). Серед них були різноманітні бронзові та керамічні вироби.

 

Як повідомляла УМ, в Ізраїлі у районі Віа Хеврон, що в Єрусалимі, археологи розкрили таємницю могильної печери з гробницею грецької куртизанки.