В Ізраїлі знайшли гробницю гетери часів Олександра Македонського

14:50, 02.10.2023
В Ізраїлі знайшли гробницю гетери часів Олександра Македонського

Дослідники виявили кремовані останки молодої жінки з дзеркалом

У Ізраїлі у районі Віа Хеврон, що в Єрусалимі, археологи розкрили таємницю могильної печери з гробницею грецької куртизанки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Heritage Daily. 

 

Під час розкопок дослідники виявили кремовані останки молодої жінки. Разом із нею було дзеркало-коробка кінця 4-го – початку 3-го ст. до н.е. Археологи вважають, що відкриття – найдавніше свідчення кремаційного поховання в Ізраїлі з елліністичного періоду. 

 

Ймовірно, жінка була супутницею або куртизанкою відомою як гетера – типом повій у Стародавній Греції, що, окрім надання сексуальних послуг, працювали співрозмовником і розрадником клієнта. Вона могла супроводжувати високопоставленого військового або урядовця під час походів Олександра Македонського. Можливо, під час воєн діадохів – наступників видатного полководця – за сфери впливу.

 

Археолог Ліат Оз, який керував розкопками сказав, що знайдене дзеркало 2-ге такого типу з тих, які виявили в Ізраїлі. Подібні складні дзеркала-коробки вже документували в гробницях і храмах часів еллінізму. Їх прикрашали гравіювання або рельєфи. Часто це були фігури жінок або богинь. 

 

Вважається, що такі предмети символізували розкіш. Потрапити до жінок могли 2-ма способами: як частина приданого перед весіллям або як подарунок, який дають чоловіки своїм гетерам.

 

Як повідомляла УМ, археологи в Туреччині знайшли відбитки печаток, які пов'язані з царем Хаттусілі ІІІ та його родиною. Хаттусілі ІІІ є важливою постаттю в історії хеттів, відомий своєю роллю в битві при Кадеші та підписанням Кадешського мирного договору. Знахідка може внести значний внесок у розуміння цієї давньої цивілізації.