Україна-мати: у Києві музейники перейменують монумент «Батьківщина-мати»

11:23, 30.07.2023
Україна-мати: у Києві музейники перейменують монумент «Батьківщина-мати»

У столиці перейменують монумент "Батьківщина-мати" (Фото з відкритих джерел)

Славнозвісний монумент у Києві "Батьківщина-мати" змінить свою назву на "Україна-мати".

 

Як інформує УМ, про це повідомив гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук в інтерв'ю Українському Радіо.

 

Юрій Савчук розповів про важливе рішення, яке було прийнято на засіданні Вченої ради музею. Згідно з цим рішенням, монумент "Батьківщина-мати" у Києві отримає нову назву - "Україна-мати".

 

Гендиректор музею сподівається, що рішення Вченої ради буде затверджене Міністерством культури та інформаційної політики, і нова назва монумента буде офіційно ухвалена напередодні 24 серпня цього року - Дня незалежності України.

 

Днями в мережі з'явилося фото герба України, яким мають намір замінити герб СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати" у Києві.

 

Український тризуб виготовляють із двох типів металу: нержавіючої сталі товщиною 1,7 мм та сталі зарубіжного виробництва товщиною 1,5 мм. Конструкція герба України буде такою ж об'ємною, як і герб СРСР, який спочатку встановлений на щиті "Батьківщини-мати". 

 

Нагадаємо, що «Батьківщи́на-Ма́ти» — монументальна скульптура в Києві. Розташована на високому правому березі річки Дніпро, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Відкрита у 1981 році. Є найвищою монументальною скульптурою в Європі. Автор монумента — народний художник СРСР скульптор Василь Бородай.

 

Як повідомляла УМ, у липні розпочато процес заміни герба СРСР на Тризуб