Тризуб на щиті «Батьківщини-матері» вироблено з європейської, а не запорізької сталі

15:08, 26.07.2023
Тризуб на щиті «Батьківщини-матері» вироблено з європейської, а не запорізької сталі

На столичному підприємстві завершують виготовлення Тризуба, а Батьківщина-мати готується до історичних змін (facebook.com/MCIPUkraine)

Герб України – Тризуб вже готуються встановити замість герба срср на щиті монумента "Батьківщина-мати" на печерських пагорбах Києва.

 

Всі роботи виконуються за кошти меценатів, також підрядник відмовився від металу «Запоріжсталі» для виготовлення Тризуба на користь європейської сталі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики у середу.

 

Зазначається, що на столичному підприємстві завершують виготовлення Тризуба, а Батьківщина-мати готується до історичних змін

 

«Сталь, надана металургійним комбінатом «Запоріжсталь», для виготовлення частини виробу, на жаль, не відповідає технічним вимогам. В підтвердження цього будівельники склали дефектний акт.

 

Обраний для робіт метал мав бути ідентичним до того, з якого виготовили і сам монумент Батьківщини-матері. Сировину було вирішено використовувати європейську та вітчизняну — з металургійного комбінату «Запоріжсталь». Проте партія, що надійшла з комбінату, показала відчутну різницю із закордонним аналогом та вимогами проєкту», - йдеться  повідомленні.

 

У відомстві додають, що надана комбінатом сталь має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. Крім того, матеріал з комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи.

 

Мовляв, використання сталі лише європейського виробника жодним чином не змінює кошторис проєкту: вартість металу залишається незміннoю – 400 тисяч грн.

 

Нагадуємо, вартість проєкту заміни радянського герба на український тризуб складає 28 млн грн, наданихдонорами та меценатами, а не з державного бюджету.

 

 

Цікаво, що група «Метінвест», акціонер металургійного комбінату «Запоріжсталь», яка безплатно надала нержавіючу сталь для Тризубу, поки офіційно не коментує ситуацію та непрямі звинувачення в поганій якості своєї продукції.

 

Втім, окремі медіа звертають увагу, що раніше «все всіх влаштовувало». Міністерство культури анонсувало використання української сталі на презентації проєкту 13 липня. Що цікаво, дефектний акт від підрядника датовано також 13 липня, хоча на презентації жодного слова про неякісну сталь не пролунало.

 

Роботи із заміни радянського герба на український тризуб на монументі Батьківщині-матері проводить компанія «Основа». З-поміж її численних проєктів — «Блокбастер-молл», готель «Редіссон Блу», реконструкція НСК «Олімпийський», ТРЦ «Гуллівер» у Києві, берегоукріплювальні роботи на Одещині та в Криму, промислові підприємства.

 

Саме «Основа» є головним виконавцем робіт із будівництва Музею Голодомору в Києві та вже отримала 1,66 млрд грн за цим проєктом. Верховна Рада 14 липня 2023 року надала ще 574 млн грн на будівництво другої черги музею, що призвело до суспільного резонансу.

 

А 2021 року «Основа» отримала 49,4 млн грн на проєкт музею Революції Гідності, який мала представити до квітня 2023 року. Проте про виконання проєкту наразі інформації немає.

 

Нагадаємо, оновити Батьківщину-мати планують до 24 серпня 2023 року, коли Україна відзначатиме 32 роки незалежності.

 

Як повідомляла «УМ», днями ЗМІ показали, як на заводі в Києві завершують виготовлення Тризуба на щит "Батьківщини-матері".