На згарищі старої лікарні у Чернігівщині знайшли старовинні ікони

10:28, 26.02.2021
На згарищі старої лікарні у Чернігівщині знайшли старовинні ікони

Лікарня в Нових Млинах згоріла ще 16 років тому

Жителі села Нові Млини в Чернігівській області знайшли ікони зі зруйнованого храму, коли розбирали згарище старої сільської лікарні.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

 

Лікарня в Нових Млинах згоріла ще 16 років тому, але руїни почали розбирати тільки зараз. Як виявилося, деякі з внутрішніх стін лікарні зроблені з ікон.

 

Ймовірно, ікони забрали богоборці з іншої церкви – Миколаївської. Цей шедевр дерев’яного зодчества Лівобережної України XVIII століття зруйнували в 1930-х роках.

 

Селяни мають намір віддати знахідки у Свято-Троїцький храм. Ця церква побудована в 1800 році та збереглася досі.

 

Є в небайдужих новомлинівців думка передати знайдені раритети до Троїцької церкви урочисто. У принципі, частину з них можна навіть реставрувати. Але ж роботи з ліквідації недогорілої лікарні ще далеко не закінчені. І хто знає, чи не чекають на жителів села нові знахідки.

 

Після знахідки співробітники лікарні згадали про незвичайного пацієнта з 1990-х, який молився «на стіни». Його син розповів, що Павло Льодок був священиком, який зазнав репресій.

 

Як повідомляла «УМ», у грудні 2020 року член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергєю Лаврову древню ікону.

 

З’ясувалося, що це 300-річна українська ікона з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

За неофіційними даними, ікона була вивезена з окупованого Донбасу у 2018 році через Росію та Сербію. Після цього скандалу Москва повернула ікону Сараєво.

 

Додік спершу заявляв, що поверне ікону тим, від кого її отримав, але не Україні, згодом - що віддасть її Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.