Хто перший до вагону: у Львові провідник тримав жінок на пероні через забобони

15:50, 06.03.2024
Хто перший до вагону: у Львові провідник тримав жінок на пероні через забобони

Залізничники виявилися дуже забобонними. (facebook.com/Ukrzaliznytsia)

Провідник Укрзалізниці відмовлявся починати посадку жінок у поїзд, адже прагнув дати перевагу чоловікові та пустити його до вагона першим.
 
Як інформує ”УМ”, про це повідомила військовослужбовиця і письменниця Ірина Бобик на своїй сторінці у Facebook 5 березня.
 
Подія сталася під час посадки на потяг Львів-Запоріжжя. В очікуванні на чоловіка забобонний провідник змусив пасажирок чекати на пероні.
 
Змінити свої "правила" працівника "Укрзалізниці" змусив лише статус військової.
 
"На мої спроби вирішити ситуацію мирно (я нагадала пану провіднику, що XXI століття надворі, і що жінки теж люди) пан провідник не реагував. Лише мої аргументи, що я чинна військовослужбовиця, подіяли, і він зрештою пропустив нас у вагон", – зазначила Ірина Бобик
 
.Вона назвала дії провідника проявом сексизму.
 
"Я, звісно, розумію, що ситуація не кінець світу. Але я за те воюю, щоб у тилу мене змушували себе відчути недолюдиною на догоду магічному мисленню і давнім забобонам?" – запитала військова.
 
 
Під дописом представники "Укрзалізниці" перепросили за свого провідника й запевнили, що у компанії "дотримуються принципу рівноправності пасажирів".
 
"Ми не забобонні й серйозно ставимося до даного випадку і зобов'язуємося ретельно розглянути цю ситуацію та вжити необхідних заходів", – йдеться у вибаченні.
 
У зверненні пресслужба "Укрзалізниці" запевнила, що свої обіцянки компанія виконала.
 
"Провідника було відсторонено від роботи. З ним провели розбір ситуації та додаткові навчання щодо обслуговування пасажирів", – повідомили вони.
 
За українською традицією, до хати першим мав входити чоловік – це нібито мало принести удачу. Цей забобон знайшов своє втілення й у залізничників.
 
"Є провідники, котрі вважають, що першим до вагона має зайти чоловік. Не жінка, а щоб був перший чоловік. Тобто якщо на пероні стоять пасажири – чоловік і жінка, то першого просять зайти саме чоловіка. Тоді вважається, що поїздка буде вдалою і не буде ніяких нюансів в дорозі", – розповідав провідник Костянтин Федченко в інтерв’ю для НВ.
 
Як повідомляла “УМ”, "Укрзалізниця" запустила перші жіночі купе у потягах далекого спрямування.