Порушення прав людини: Держдеп США «незадоволений» телемарафоном «Єдині новини»

11:53, 24.04.2024
Порушення прав людини: Держдеп США «незадоволений» телемарафоном «Єдині новини»

Запровадження маратону уможливило «безпрецедентний» рівень контролю над телевізійними новинами в прайм-тайм.

Звіт про порушення прав людини в України за 2023 рік опублікував Державний департамент Сполучених Штатів й додав туди телемаратон «Єдині новини».

 

Як інформує УМ, про це йдеться у звіті Держдепу США.

 

У документі зазначається, що підписання указу про введення воєнного стану президентом Володимиром Зеленським у лютому 2022 року дозволило запровадити подальші обмеження для ЗМІ та медіасвободи.

 

Наприклад, як стверджує Держдеп США, телемаратон дотримується урядової лінії у висвітленні російсько-української війни. Запровадження маратону  уможливило «безпрецедентний» рівень контролю над телевізійними новинами в прайм-тайм, вважають у США.

 

У звіті також згадується про заборону/блокування/введення санкцій урядом проти ЗМІ та окремих журналістів, яких «вважали загрозою нацбезпеці або які висловлювали позиції, що, на думку влади, підривають суверенітет і територіальну цілісність країни».

 

Крім того, за інформацією Держдепу США, деякі ЗМІ повідомляли про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офісу президента ще навесні 2022 року.

 

У документі, зокрема, йдеться про спікерів, які нібито потрапили до чорного списку державних новинних програм через критику уряду, а також журналістів-розслідувачів, які «ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали».

 

На свободу ЗМІ в України продовжували впливати й інші практики, зокрема самоцензура, додали у звіті.

 

Варто зауважити, що на телемарафон та іномовлення України у 2024 році з державного бюджету  спрямують понад 1,5 млрд гривень.

 

Водночас результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показали, що довіра до телемаратону «Єдині новини» продовжує знижуватися.

 

Так, якщо між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року частка тих, хто довіряє, знизилася з 69% до 48%, то до грудня 2023 року показник знизився до 43%.

 

Станом на грудень 2023 року баланс довіри-недовіри все одно залишався позитивним — тобто було більше тих, хто довіряв телемаратону.

 

Утім, у квітні голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин повідомив, що телемаратон доведеться завершити, якщо впродовж 2024 року він не змінить формат.

 

Як повідомляла УМ, «Єдині новини»: менше половини українців довіряють Телемарафону.