Подарунок до дня народження: депортований з Маріуполя до рф Богдан Єрмохін повернувся на Батьківщину, фото

15:36, 19.11.2023
Подарунок до дня народження: депортований з Маріуполя до рф Богдан Єрмохін повернувся на Батьківщину, фото

Своє 18-річчя Богдан не забуде ніколи. (Фото: Телеграм Дмитро Лубінець)

Депортований з Маріуполя до рф юнак Богдан Єрмохін, який отримав в росії повістку, повернувся в неділю, 19 листопада, в Україну.

 

Як інформує УМ, про це повідомив 19 листопада уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

 

"19 листопада, у свій день народження, Богдан повернувся до України. Саме наша команда офісу Омбудсмана напрацьовувала шлях повернення хлопця спільно з іншими органами державної влади в межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA", - сказано, зокрема, в повідомлені омбудсмана.

 

За його словами, повернення відбулося у взаємодії з Катаром, ЮНІСЕФ, посольством України в Білорусі за результатами перемовин з російською стороною.

 

"Також щодо возз’єднання хлопця із сестрою мав комунікацію з уповноваженою з прав людини в РФ", - зазначив Лубінець.

 

 

Лубінець наголосив, що "це був тернистий шлях". "Богдан пережив багато, перебуваючи в РФ, але попри все він хотів бути вдома! Сьогодні його бажання здійснилося. Я впевнений, що своє 18-річчя Богдан не забуде ніколи!", - написав він.

 

Нагадаємо, що 16-річного Богдана Єрмохіна з Маріуполя окупанти депортували в Росію у 2022 році.  Він опинився в дитячому санаторії у Московській області.

У липні 2022 року його віддали під опіку ветеранки чеченської війни, росіянки Ірини Рудницької. Після цього хлопець звернувся за допомогою до адвокатки.

 

19 листопада Богдану має виповнитися 18 років. За його словами, він вже отримав повістку про явку до військкомату Московської області 19 грудня 2023 року.

Уповноважена президента РФ з прав дитини, на яку видано ордер на арешт МКС, Марія Львова-Бєлова запевняла, що хлопця повернуть додому вже наступного тижня.

 

На початку листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що Україна домовилася про повернення  Богдана Єрмохіна.

Уранці 19 листопада стало відомо, що Єрмохін, якому в Росії вручили повістку, прилетів до Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, викрадений із Маріуполя підліток-сирота Богдан Єрмохін виїхав з рф.