Журналіст Дмитро Хилюк викрадений окупантами під Вишгородом

23:27, 28.03.2022
Журналіст Дмитро Хилюк викрадений окупантами під Вишгородом

Журналіст інформаційної агенції УНІАН Дмитро Хилюк (facebook.com/dmytro.khiluk)

Журналіст інформаційної агенції УНІАН Дмитро Хилюк був викрадений російськими загарбниками у селі Козаровичі Вишгородського району на Київщині.

 

Як стало відомо лише зараз, це сталося орієнтовно 4 березня 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила організація "Медійна ініціатива за права людини" у понеділок.

 

Зазначається, що 1 березня Дмитро Хилюк на своїй сторінці у Facebook написав, що село, де він проживає опинилось під окупацією, а населені пункти на лівому березі річки Ірпінь відрізані від столиці.

 

Журналіст додав, що інтернет дуже слабкий. При цьому, він помітив, що біля Козаровичів на узбережжі Київського водосховища перебувало велике угруповання військовослужбовців рф та понад 100 одиниць техніки:

 

"Наші періодично криють їх артою. Час від часу над дислокацією кружляють їхні вертольоти, охороняють схоже. Окупанти вже ходять по хатах. Люди сидять по домівках, бо періодично стріляють по селу", - написав Хилюк. Після чого на зв’язок вже не виходив.

 

Саме на поганий зв'язок колеги журналіста спочатку списували тривалу відсутність контакту. Проте згодом журналістська спільнота дізналася про затримання Хливнюка російськими військовими.

 

 

"За словами звільнених місцевих жителів сусіднього села Козаровичі, Дмитра нині утримують у будівлі одного з підприємств у Димері. Саме там його бачили кілька вже звільнених чоловіків. Тримають, як й інших, із зав’язаними скотчем руками та пов’язками на очах", — сказано у повідомленні Медійної ініціативи.

 

Вважається, що ймовірною причиною затримання може стати підозра, що місцеві жителі, а надто журналісти, могли спілкуватися з українськими військовими та правоохоронними органами.

 

"Це не перший випадок, коли російські військові затримують та викрадають журналістів, активістів та представників місцевих органів самоврядування. Через це правозахисники закликали міжнародну спільноту розповідати про всі історії полонених, змусити Росію дотримуватися положень Женевської конвенції та звільнити всіх заручників", — додають у Медійній ініціативі за права людини.

 

Наразі про факт затримання та місце утримання Хилюка повідомлено Центр з обміну, СБУ, Офіс президента та генпрокурора Ірину Венедіктову.

 

 

Як повідомляла «УМ», раніше в зоні бойових дій під Києвом зник фотожурналіст Макс Левін.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поранені і загиблі журналісти на передовій. Понад 150 злочинів рашисти вчинили стосовно медійників.