Зеленський дякує українцям за Великдень онлайн

18:34, 19.04.2020
Зеленський дякує українцям за Великдень онлайн

Духовенство і віряни переважно дотримуються карантину під контролем поліції. (Фото поліції Чернігівської області)

Президент України Володимир Зеленський вважає справжнім проявом любові до ближнього дотримання карантинних обмежень духовенством і вірянами під час Великодніх богослужінь і дякує їм за це.

 

Також глава держави вдячний головам облдержадміністрацій і поліції за сумлінну роботу в ці святкові дні.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляє пресслужба президента у неділю.

 

«Цьогоріч на богослужіння прийшло 130 тисяч вірян. Торік на Великдень у церквах зібралося сім з половиною мільйонів прихожан. Ця різниця показує свідомість українців, наше бережливе ставлення до рідних і близьких. Ми справді показали, що Великдень – це перемога життя над смертю», - сказав Зеленський.

 

Серед іншого, президент тримає під особистим контролем питання дотримання карантинних обмежень під час Великодніх богослужінь. Наразі в більшості областей країни ситуація спокійна та контрольована, трапляються поодинокі випадки порушення карантину, на які вже відреагували правоохоронні органи.

 

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак перебуває на постійному зв’язку з головами обласних державних адміністрацій і органами МВС.

 

За даними очільників ОДА, у більшості храмів дотримуються домовленостей з керівництвом областей та поліцією щодо недопущення великого скупчення людей. Богослужіння у більшості церков відбувалися або в присутності незначної кількості прихожан, або взагалі за зачиненими дверима.

 

Речниця президента Юлія Мендель додає у соцмережах, що більшість українців зрозуміла небезпеку епідемії коронавірусу і святкувала Великдень удома. Але подекуди ситуація виходила з-під контролю, як, наприклад, у Святогірську на Донеччині, де в церкві, не дотримуючись правил захисту – без масок і дистанціювання – зібралося близько 300 людей.

 

«На жаль, тепер ми маємо бути готовими вже через тиждень очікувати спалах коронавірусу COVID-19 у Святогірську», – зауважила пані Мендель.

 

За даними Нацполіції, богослужіння проводилися у 13 658 храмах в усіх областях України. Участь у них взяли майже 130 тисяч громадян. Лише у 19 культових спорудах на території 13 областей було зафіксовано порушення карантинних обмежень, зокрема надмірне скупчення людей та відсутність індивідуальних засобів захисту.

 

Як повідомляла «УМ», поліція розпочала кримінальне провадження через недотримання карантинних обмежень у Святогірській лаврі, де на Великодню службу зібралися понад 300 людей, окремі з яких навіть цілували руки митрополиту Арсенію.

 

Тоді як духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині також не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.