Святогірська лавра догралася: поліція Донеччини порушила справу за Великдень

15:55, 19.04.2020
Святогірська лавра догралася: поліція Донеччини порушила справу за Великдень

Парафіяни Святогірської лаври, не дотримуючись соціальної дистанції і без масок, чекають коли їх усіх разом пустять до храму.

Святогірська лавра стала першим монастирем в історії незалежної України, чиє духовенство фігурує у кримінальному провадженні поліції Донецької області через порушення вимог карантину на Великдень.

 

Щой казати, священики РПЦ проводили богослужіння, як зазвичай, ніби й не чули про пандемію коронавірусу. До того ж, окремі віряни ще йцілували руки митрополиту Арсенію.

 

Відтак, правоохоронці жорстко відреагували на брутальне порушення законодавства, а також усіх вимог карантину і домовленостей релігійних конфесій із владою на час проведення Великодніх богослужінь у ніч на неділю, 19 квітня.

 

Про це повідомляє “Україна молода” у неділю.

 

Зауважимо, що поліція Донецької області відкрила кримінальне провадження за фактом подій у Свято-Успенському соборі Святогірської лаври (РПЦ в Україні), де на Великодньому богослужінні, всупереч вимогам карантину, спостерігався натовп вірян із кількох сотень осіб, більшість із яких не мала при собі ні захисних масок, ні респіраторів.

 

“При цьому не було дотримано соціальну дистанцію та інших правил карантину. За фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням)", - йдеться у повідомленні поліції.

 

                                     Митрополит Арсеній у Святогірській лаврі усіляко ігнорував карантин. 

 

Загалом у Донецькій області святкова служба пройшла у 275 храмах. Участь у богослужіннях взяли понад 3500 вірян. Публічну безпеку у Великодню ніч забезпечували 1500 поліцейських і військовослужбовців Національної гвардії України.

 

“Загалом більшість громадян поставилися відповідально до карантинних обмежень. В області зареєстровано 4 факти, коли у культових спорудах перебувало понад 10 людей або вони були без захисних масок”, – інформує поліція Донеччини.

 

Раніше президент Володимир Зеленський закликав глав церков усіх конфесій проводити богослужіння без присутності вірян, щоб не створювати скупчення людей і тим самим не сприяти поширенню коронавірусу.

 

Як повідомляла «УМ», у Святогірській лаврі сотні вірян проігнорували не лише заклики влади залишатися вдома але й умови карантину і прийшли без масок і респіраторів на Великоднє богослужіння. До того ж, окремі віряни ще йцілували руки митрополиту Арсенію.

 

Тоді як духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині також не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.