У «Слузі народу» виступають проти переговорів з бойовиками ОРДЛО

20:39, 13.03.2020
У «Слузі народу» виступають проти переговорів з бойовиками ОРДЛО

Офіційна позиція фракції "Слуга народу" щодо переговорів з представниками ОРДЛО наразі невідома.

Чотири десятки нардепів фракції «Слуга народу» виступили проти створення консультативної ради в Тристоронній контактній групі за участі представників ОРДЛО.

 

Відповідну заяву обранців оприлюднено на Facebook-сторінках нардепів Анастасії Красносільської, Гео Лероса, Єгора Чернєва та інших у п’ятницю.

 

Станом на вечір, після 20:00 під заявою підписався 41 обранець від монобільшості. 

 

У заяві зазначається, що обранці поділяють «стурбованість громадськості триваючими заявами різних посадових осіб щодо можливості відновлення постачання води до окупованої Автономної Республіки Крим; неприйнятними заявами про те, що на сході України відбувається внутрішній конфлікт» та ін.

 

«Не можемо також не помітити схвалене представниками України в рамках Тристоронньої контактної групи рішення про створення Консультативної ради в рамках політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи. Тривогу викликає той факт, що до утворюваної Консультативної ради увійдуть на рівних правах представники України та окремих районів Донецької та Луганської областей України, як сторони консультацій», - йдеться у заяві.

 

Підписанти також наголошують: «Звертаємось до президента Володимира Зеленського щодо необхідності, в умовах суперечливої громадської реакції на останні Мінські ініціативи, надання доручення представникам України в ТКГ та усім переговірникам України повернутися в рамки законодавства та не допустити реалізації оприлюднених рішень щодо створення консультативної групи у спосіб і формах, які не знаходять підтримку народу України, протирічать діючому законодавству держави та національним інтересам».

 

Депутати закликають президента зобов’язати делегацію України на переговорах з Російською Федерацією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду щодо підходів та стану переговорів.

 

Нардепи нагадують, що згідно із законом "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" Росія здійснює тимчасову окупацію територій у цих областях.

 

Відповідно до законодавства на тимчасово окупованій території України діють окупаційні органи влади РФ. Таким чином, "українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих "ЛНР", "ДНР", ОРДЛО і т.д".

 

На думку окремих "слуг народу", усі переговори щодо Донбасу повинні вестись винятково з Росією та її представниками, а "легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана лише якщо вони призначені законними представниками України".

 

Нардепи натякають, що хоч консультативна рада є лише дорадчим органом без права прийняття рішень, але сам факт її створення може поставити під сумнів закріплену в законодавстві позицію, що на сході України - збройна агресія з боку РФ.

 

Зазначається, що такий підхід може поставити під сумнів продовження санкцій наших західних партнерів і жодним чином не вирішує безпекову складову конфлікту на Донбасі.

 

Наразі заяву підтримали 30 нардепів: Аліксійчук Олександр, Безгін Віталій, Бондар Ганна, Василів Ігор, Герус Андрій, Гурін Дмитро, Жупанин Андрій, Кисилевський Дмитро, Красносільська Анастасія, Кузьміних Сергій, Лерос Гео, Маріковський Олександр, Марчук Ігор, Мезенцева Марія, Михайлюк Галина, Мовчан Олексій, Мотовиловець Андрій, Наталуха Дмитро, Петруняк Євген, Подгорна Вікторія, Потураєв Микита, Рубльов Вячеслав, Тимофійчук Володимир, Ткаченко Олександр, Фріс Ігор, Чернєв Єгор, Чорний Дмитро, Шуляк Олена, Юнаков Іван, Яременко Богдан, Ясько Ліза.

 

Як повідомляла «УМ», 13 березня стало відомо, що у Мінську підписано домовленості про створення консультативної ради, в якій ОРДЛО будуть представлені як суб'єкт, а Росія в статусі гаранта-спостерігача опинилася на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

 

Зауважимо, що Росія 6 рік здійснює гібридну військову агресію проти України, анексувавши Крим та підтримуючи незаконні збройні формування на Донбасі військовою технікою та силами регулярних військ. При цьому РФ не визнає своєї участі в агресії та називає війну на Донбасі "внутрішнім конфліктом України". Кремль постійно схиляє офіційний Київ до безпосередніх переговорів із бойовиками.