Труба Медведчука: частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» арештовано, фото

17:01, 24.02.2021
Труба Медведчука: частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» арештовано, фото

Спецпризначенці СБУ і детективи НАБУ на різних ділянках так званої «труба Медведчука» в Україні. (Фото СБУ і НАБУ)

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок". Виконання рішення суду забезпечують спецпризначенці СБУ і детективи НАБУ на різних ділянках так званої «труба Медведчука» в Україні.

 

Зокрема, наразі арештовано все майно стратегічного об'єкта: інфраструктура, будівлі та споруди, розташовані на території Житомирської, Рівненської, Львівської, Закарпатської областей.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують НАБУ і СБУ в середу.

 

Рішення про арешт ухвалено 23 лютого 2021 року на підставі доказів, зібраних СБУ у співпраці з НАБУ.

 

 

Арештоване майно планують передати від комерційної структури до Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

 

 

На цей час Службою безпеки України та Національним антикорупційним бюро проводяться заходи з передачі усього об’єкту нафтопродуктопроводу під контроль державного акціонерного товариства "Укртранснафта" для вжиття заходів щодо його збереження.

 

 

Водночас у антикорупційному бюро повідомляють:

 

“За клопотанням НАБУ і САП, ВАКС наклав арешт на майно технологічного комплексу розташованої на території України частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Майно передадуть в управління АРМА”.

 

Зазначається, що арешт ініційований в межах розслідування обставин передачі права власності на частину нафтопродуктопроводу, що проходить територією України, суб’єктам господарювання, які можливо причетні до Російської Федерації. Цю схему НАБУ та САП розслідують із 2017 року.

 

Детективам вдалося не тільки зібрати докази незаконного заволодіння трубопроводом, але й детально вивчити можливість повернення його державі. Для цього проводилися наради з представниками Офісу Генпрокурора, Міністерства юстиції України, Фонду державного майна, інформують у бюро.

 

 

Нагадаємо, що раніше СБУ наголошувала, що вибуття нафтопроводу з державної власності ставить під загрозу функціонування об’єктів важливого господарського значення. Нафтопровід пов’язують з кумом Путіна членом ОПЗЖ Віктором Медведчуком, який у лютому потрапив під санкції РНБО. В ОПЗЖ зв'язок із нафтопроводом заперечують.

 

Відповідний магістральний трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Проте слідство вказує, що дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала.

 

19 лютого Президент Володимир Зеленський повернув у державну власність нафтопровід "ПрикарпатЗахідтранс", ввівши у дію рішення РНБО.

На думку експертів, націоналізація нафтопродуктопроводу "ПрикарпатЗахідтранс" призведе до зупинки постачань по магістралі, але не викличе дефіциту й істотного зростання цін на дизельне пальне.