Бий кума Путіна, щоб інші боялися: про що сигналізує Зе-влада проросійським силам своїми санкціями проти Медведчука

23.02.2021
Бий кума Путіна, щоб інші боялися: про що сигналізує Зе-влада проросійським силам своїми санкціями проти Медведчука

Блокування телеканалів iз пулу однопартійця Тараса Козака виявилося не єдиною неприємністю, з якою останнім часом довелося зіткнутися лідеру ОПЗЖ Вікторові Медведчуку і його куму в Кремлі.

 

Минулої п’ятниці РНБО запровадила, а президент Володимир Зеленський ввів указом уже персональні санкції не лише проти Медведчука, а й проти його дружини Оксани Марченко та інших (загалом санкції введено щодо 8 фізичних і 19 юридичних осіб).


Підстава, яку називає СБУ, — причетність до фінансування тероризму у так званій «ЛНР».

 

Санкції діятимуть упродовж трьох років і передбачають блокування активів Медведчука та Марченко, на яку були записані деякі компанії чоловіка. Також санкції застосують щодо літаків, які незаконно літали за маршрутом Київ—Москва (на зустрічі з однодумцями у Кремлі), і компаній, що їх обслуговують.


РНБО також розпорядилася повернути в державну власність нафтопровід «Самара — Західний напрямок» — точніше, тієї його частини, яка проходить територією України. Його експлуатує компанія, яку пов’язують із Медведчуком, проте влада переконує, що привласнили його незаконно.


У партії ОПЗЖ, як і у Кремлі, звісно ж, відреагували обуренням. Мовляв, Україна обрала шлях реакційної політики і диктатури. І навіть погрожують Зеленському імпічментом. А сам лідер ОПЗЖ вважає, що президент «перейшов останні моральні межі, вдаривши по найдорожчому — улюбленій дружині».


Кум Путіна каже, що він не втече і боротиметься далі. Мовляв, у влади немає реальних доказів його участі у незаконних схемах та намаганні нажитися на збройному конфлікті.


Не змовчала і кума президента РФ Оксана Марченко, яка також погрожує владі й на своєму Ютуб-каналі заявила, що йде в політику після санкцій: перш за все, вступила в партію ОПЗЖ. А ще згадала, як у 2003 році тоді ще не президент, а лише шоумен Зеленський разом зi своєю командою та братами Шефірами завітав до неї додому і просив про допомогу в працевлаштувані.


Вона ж нібито була «гостинною» і допомогла тоді Зеленському з роботою. І тим самим натякає, що Зеленський після того, як став президентом, забув про її допомогу.


Цікаво, що, за неофіційними даними ЗМІ, спочатку СБУ не планувала запроваджувати настільки жорсткі санкції щодо Медведчука і компанії. Й навіть, навпаки, спецслужба всіляко намагалася їх пом’якшити. Втім перемогла позиція секретаря РНБО Олексія Данілова, який на засіданні запропонував жорсткіший варіант документа з розширеним переліком обмежень.


На думку політолога Володимира Фесенка, завдавши удару по самому Медведчуку, Банкова надсилає сигнал й іншим проросійським політикам та навіть олігархам. Мовляв, ви не вірили, що керівництво держави здатне діяти рішуче, то переконайтеся.


До речі, попередній президент Петро Порошенко схвалив санкції РНБО проти Медведчука, його дружини, мережі магазинів «Спортмастер» та інших.


Щодо спорттоварів, то під санкціями опинилася і компанія Sportmaster Operations Pte. Ltd, зареєстрована в Сінгапурі, яка володіє однойменною мережею магазинів в Україні, Росії, Білорусі, Казахстані, Китаї та Польщі. Магазини мережі є у всіх обласних центрах України і наразі жоден з них не припинив роботу попри санкції.