Галерея «Речовий доказ» пропонує Банковій продати розмальовані двері

08:11, 29.03.2021
Галерея «Речовий доказ» пропонує Банковій продати розмальовані двері

Галеристи закликають Банкову продати двері, а не реставрувати їх, бо це буде знищенням артоб'єкту.

Громадська організація "Речовий доказ", яка займається вивченням сучасних артоб'єктів, інших творів мистецтва заявила про намір купити вхідні двері до Офісу президента на Банковій, які були розмальовані учасниками акції на підтримку активіста Сергія Стерненка.

 

Організація розраховує, що влада не відмовить їм у продажі, адже нещодавно Банкова позичила ті самі двері телевізійникам каналу «1+1» для передачі «Права на владу».

 

Як інформує Україна молода, намір купити двері, які вже стали «артоб’єктом», підтвердила у соцмережах адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська.

 

Зокрема, вона оприлюднила звернення керівництва організації до президента та керівництва його Офісу.

 

У зверненні, зокрема, зазначається, що "такі двері в зазначеному вигляді мають художню цінність, а відтак їх реставрація буде фактично знищенням такого артоб'єкту".

 

"Галерея при цьому розраховує їх вигідно продати на аукціоні. Всі ризики, пов'язані з аукціоном, несе галерея. Для ОП це просто варіант продати ці двері дорожче за нові — чудова економія бюджетних грошей", — написала Євгенія Закревська.

Спочатку пропозиція придбати двері була оприлюднена на Facebook-сторінці фестивалю Senka — місця, де продають і купують витвори мистецтва. Однак, багато хто сприйняв це за жарт.

 

Потенційні покупці вважають, що двері на відкритому аукціоні вдасться продати значно дорожче за їхню номінальну вартість.

 

«Оскільки суспільний інтерес до цього об'єкта не вщухає: двері експонуються в телеефірах, їх зображення розтиражовано в ЗМІ — вони набули статусу історичного та художнього артефакту», — ідеться в повідомленні.

 

Як повідомляла «УМ», раніше обмальовані двері Офісу президента принесли до студії під час ефіру ток-шоу «Право на владу».

 

Ведуча Наталя Мосейчук назвала їх «атрибутом суботніх протестів» і заявила, що принести їх до студії «коштувало великих зусиль».

 

Збитки від протестів на Банковій оцінили у 2 мільйони гривень.