На миття стiн ОП після акції на підтримку Стерненка Зе-влада спустить 2 мільйони

23.03.2021
На миття стiн ОП після акції на підтримку Стерненка Зе-влада спустить 2 мільйони

Акцію на підтримку Стерненка на Банковій організували патріоти й активісти, а не замовили «міфічні соросята».

На Банковій підрахували збитки після багатотисячної акції протесту з нагоди 26-річчя активіста Сергія Стерненка під назвою «Не чуєш? Побачиш!», яка відбулася під стінами офiсу президента у Києві в ніч на неділю. Зокрема, чиновники-бюрократи з оточення глави держави вважають, що написи фарбою на стінах офiсу (в яких згадувалися і прізвища окремих високопосадовців — крім Зеленського, ще й міністра МВС Арсена Авакова і генпрокурорки Ірини Венедіктової. — Авт.), а також постраждала у вогні табличка з тризубом і написом «Президент України» тягнуть на 2 мільйони гривень збитків.


Мовляв, саме така сума необхідна для того, щоб відмити стіни та відреставрувати окремі місця. При цьому фарбу планують змити впродовж 72 годин. Йдеться про одне (!) розбите та 14 залитих фарбою вікон на першому поверсі, пошкодження кількох дверей, розписаний фасад від першого до третього під’їзду, спалене вікно другого поверху та займання на горищі через потрапляння феєрверків. Прохід на вулицю Банкову наразі перекрито, бо ж ремонт.


Звісно, така калькуляція Банкової вже викликала іронічні коментарі користувачів соцмереж і окремих експертів. Тож найпоширенішим закидом на адресу влади є: «Мільйон — на ганчірку, а ще один мільйон — на відерко». Бо ж на дріб’язок не розмінюється.


Водночас фракція «Слуга народу» вже ініціювала проведення позачергового засідання Верховної Ради для розгляду «вандалізму на Банковій» за участю силовиків. Монобільшість вимагає від правоохоронців юридичної оцінки подій, а також визначення міри провини тих або інших учасників за матеріальну шкоду, заподіяну державному майну.


«Також звертаємося з вимогою уважно вивчити відеоматеріали на предмет встановлення, чи не були ці насильство і вандалізм реалізацією замовлення з боку тих або інших політичних сил і фігур, про що може свідчити участь у цій акції афілійованих з цими силами і фігурами осіб», — наголосили у президентській партії «слуг».


До речі, у партії «Європейська Солідарність» натомість сподіваються на вибачення заступника міністра МВС Антона Геращенко, який прямим текстом заявив, що безмір на Банковій нібито вигідний саме Петру Порошенку.

 

І на Банковій явно підтримують і навіть просувають таку тезу про попередників, бо це ж так зручно: не визнавати власних помилок і перекладати на інших обурення людей через корумповану правоохоронну і суддівську систему, яка ламає підозрами і вироками долі патріотів і громадських активістів.


Тож не дивно, що один з активних учасників акції під офiсом президента, 26-річний Сергій Філімонов iз руху «Гонор», провів паралелі між подіями 20 березня з протистоянням майданівців і силовиків на тій самій Банковій, але 1 грудня 2013 року. Тоді патріотам також кричали, що вони провокатори, певні зацікавлені особи.


За його словами, протестувальники не планували завдавати шкоди будівлі офiсу президента. Він нагадав, що президент Володимир Зеленський не реагував на попередні протести (зокрема акцію 27 лютого) з вимогою звільнити Стерненка, тому було вирішено провести ще один мітинг.


«Готувався перформанс, але биття вікон, запуск димових шашок у будівлю — цього в планах не було. А втім, я не бачу потреби стримувати людей, бо президент думає, що це якийсь міфічний Порошенко, якісь ігри, міфічні «соросята». Це була перша така демонстративна акція, щоб президент почав звертати увагу. Він має бачити, що це справжній гнів народу, і якщо він не буде реагувати — це дуже погано закінчиться», — зазначив Філімонов, який вважає акцію мирною, оскільки ніхто не постраждав.

 

Сергій Філімонов не підтримує, але й не засуджує дії затриманого ветерана АТО Влада Сорда, якого підозрюють у хуліганстві. За версією Нацполіції, саме він розбив скло у дверях ОП.

 

І констатує: «Розбите вікно — це набагато менше шкоди, аніж для людини, яка незаконно сидить у в’язниці, або від міністра, який переслідує активістів. Але цього хлопця зупиняли, це видно на відео. Ніхто не заходив усередину будівлі».