Гімну не буде. Бо так вирішили «регіональні» люди

17.07.2007

      Харків — регіон доволі специфічний. Не тому, що тут мешкають якісь «не такі» громадяни. А завдяки славі міста, де до влади прийшли затяті й послідовні прихильники всього антиукраїнського. Саме у Харкові влада вперше не дала провести мітинг лідеру «Народної самооборони» Юрію Луценку. Саме в цьому місті чиновники і депутати рад виділяють запаморочливі суми грошей на розвиток і без того мови масового вжитку — російської. Це тут борються з пам'ятниками УПА і Голодомору. І ось — новий послідовний крок у напрямі подалі від українського.

      Цього разу «регіонали» відзначилися у Київській райраді Харкова, де разом iз комуністами, Блоком Наталії Вітренко та Блоком Шумілкіна мають абсолютну більшість. Три місяці тому 15 опозиційних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко і «Нашої України» вирішили внести на розгляд сесії питання звучання перед початком роботи райради і по завершенні Державного Гімну України. З відповідною ініціативою виступив бютівець Шахім Омаров. Двічі депутати виносили пропозицію на розгляд комісії перед початком засідань районної ради. Однак вона навіть не потрапила до порядку денного. Лише з третього разу опозиціонерам вдалося переконати провладну коаліцію внести питання, однак, як з'ясувалося згодом, більшість і не думала його підтримувати, винісши на розгляд лише для відмітки.

      «З трибуни виступив депутат від Партії регіонів Сергій Кухтенко, який є головою комісії з питань забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, — розповів «УМ» голова фракції БЮТ Станіслав Стасевський. — Він повідомив, що нашу ініціативу розглядали юристи, які дійшли висновку, що звучання гімну суперечитиме Конституції України». Відтак лише 21 депутат проголосував «за». Решта висловилися проти, після чого опозиційні фракції на знак протесту покинули сесійну залу, пообіцявши наступного разу принести магнітофон, і в такий спосіб домогтися звучання гімну. 

      «Справа не в тому, суперечить це букві закону чи ні. Річ у тім, що одна, більша частина залу, принципово не бажає навіть чути українську мову, і Державний Гімн зокрема. А ним треба гордитися! — обурюється пан Стасевський. — Ця більшість у райраді не слухає і не підтримує жодної пропозиції опозиції. Голосують винятково за те, чого хочуть «регіонали». Але така зневага до меншості не може і далі тривати. Ми вже маємо прецедент iз Верховною Радою, яку Президент розпустив. І на це треба зважати, бо історія може повторитися і в Київській райраді Харкова». 

      Якою Конституцією чи законами керуються юристи харківських райрад, зрозуміти складно. Ми зателефонували до народного депутата України V скликання, відомого правника Юрія Ключковського з проханням допомогти зрозуміти, на яку ж з норм Конституції чи закон України опирався юридичний відділ Київської райради. «Це повний абсурд! — сміючись, прокоментував пан Ключковський. — А вони хочуть відкривати сесію російським гімном? Насправді, це дуже смішно, якби не було так сумно. Ніде в українському законодавстві не йдеться про якусь заборону виконувати Державний Гімн. Більше того, ці дії депутатів підпадають під кримінальну відповідальність — за наругу над національною символікою!».

      Вважає, що варто було б стати вище суперечностей у раді й підтримати пропозицію опонентів, і народний депутат V скликання «регіонал» Тарас Чорновіл. Як пояснив він, у Київській райраді Харкова іде протистояння між опонентами, тому пропозицію, внесену опозицією, назвав дещо провокативною, однак і хорошою. «Цей випадок — черговий привід, аби зробити з малої хмари великий грім. У нас рідко на рівні райрад виконують Державний Гімн, — розповів «УМ» Тарас В'ячеславович. — У випадку ж iз Харковом найшла коса на камінь. Люди, які виступили з ініціативою, мають далеко не найкраще реноме. Почасти цей момент можна навіть назвати спекулятивним. Однак і більшість мала б у такому питанні стати вище всіх суперечностей. Можливо, я навіть підкажу і пораджу їм повернутися до його розгляду ще раз».