«Візантійщина» по-варшавськи

17.07.2007
«Візантійщина» по-варшавськи

Анджею Лепперу не вдалося «самооборонитися». (Фото РЕЙТЕР.)

      Скандальна корупційна афера, котра спричинила до відставки віце-прем'єра Польщі Анджея Леппера, поставивши урядову коаліцію на межу розколу, набуває розвитку. Як виявилося, полювання на корупціонерів, пов'язаних із сільськогосподарським міністерством Леппера, було спецоперацією Центрального антикорупційного бюро (ЦАБ), котра готувалася півроку.

      За інформацією газети «Дзєннік», Анджей Кришинський, один із головних фігурантів справи, на початку 90-х закінчив елітарний «шпигунський вуз» у Кєйкутах і був підпоручиком Управління охорони держави. За версією газети, не виключено, що він діяв за дорученням польських спецслужб, залишаючись «таємним агентом», а метою операції був збір матеріалів, на підставі котрих можна б було видворити скандального політика з уряду. Але, як-то кажуть, це одна з версій.

      Кришинський відіграв одну з чільних ролей у скандалі з відставкою Леппера, зі своїм спільником переконуючи псевдобізнесменів, котрими були оперативники ЦАБ, що за хабаря можуть «вирішити» земельну справу. Тож можлива не лише операція, але й провокація, припускає польська преса. Водночас версію щодо навмисної «підставки» Леппера категорично заперечує міністр-координатор спецслужб Польщі Збігнев Васерман. Він визнав, що, справді, Анджей Кришинський був випускником елітарної розвідшколи, але повністю відкинув версію, нібито той став спецагентом ЦАБ. Прем'єр-міністр Ярослав Качинський також, звісно, заявляє, що всі використовувані ЦАБ методи були абсолютно законними.

      Як би там не було, але у п'ятницю, починаючи з пізнього вечора, ЦАБ допитувало ще одного діяча «Самооборони» і депутата Сейму Леха Вощеровича, особистого приятеля Леппера. Водночас, як зазначив один із керівників ЦАБ Томаш Фронтчак, депутат «iз доброї волі виявив згоду скласти свідчення перед прокурором».

      Крім корупційних скандалів, «Самооборона» перебуває і в стані політичних пертурбацій, адже, iз одного боку, має підтримувати свого шефа Леппера, котрий погрожує виходом з урядової коаліції, а з іншого — прагне зберегти провладний статус, уберігшись від розколу. Газета «Факт» оприлюднила інформацію, згідно з котрою у середовищі «Самооборони» готується такий собі міні-заколот, очолюваний Янушем Максимюком та Ришардом Чарнецьким. Вони представляють депутатів, не згодних iз виходом «Самооборони» з коаліції. Як припускає впливова «Газета виборча», «є цілком реальним переворот, після якого місце Леппера посяде Януш Максимюк».

      Тож учора ввечері мало остаточно з'ясуватися, чи коаліція лишиться у старому форматі, чи таки будуть призначені достроковi вибори.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>