Брайан-Космос

17.07.2007
Брайан-Космос

Брайан Мей — доктор наук із гурту «Квін».

      Пріоритети справжнього рокера відомі: пиво, віскі та інша горілка, секс, розваги — словом, нічого занадто інтелектуального. Але серед крутих рок-н-рольних зірок трапляються «білі ворони». Такі, як гітарист Брайан Мей, учасник і автор багатьох хітів славетної групи «Квін» (Queen). Днями він став офіційним доктором... астрофізики.

      Як повідомляє газета «Таймс», писати дисертацію Мей почав ще тоді, коли йому було 24 роки, але у 1974-му закинув наукову роботу. Що й не дивно, адже саме тоді група «Квін» здобула широку відомість, і Брайан мусив перейматися лише музикою (а після того ще й мав чималі проблеми через захоплення наркотиками).

      Славетний гітарист знову зацікавився науковою працею лише минулого року. Як з’ясувалося, за три десятиліття тему дисертації — міжпланетні пилові хмари — ніхто так і не розробив. І ось тепер, у 60-річному віці, Мей нарешті поставив крапку, отримавши докторський ступінь в університеті британського міста Ексетера. Для цього знадобилося відшукати свої колишні записи і витратити ще дев’ять місяців на додаткові дослідження.

      Слід відзначити, що захоплення Брайана астрофізикою впало не зі стелі — він закінчив престижний факультет фізики й математики лондонського Імперіал-коледжу і ще до успіху «Квін» опублікував дві наукові статті з астрономії у відомих журналах. А минулого року Мей став співавтором книги, яка описує теорію створення Всесвіту.