Не грандами єдиними, а й металургами

17.07.2007
Не грандами єдиними, а й металургами

«Чорною п'ятницею» нас не налякаєш

      Схоже, керівництво ПФЛ не вірить у жодні забобони, бо не побоялося початок нового, 17-го, чемпіонату призначити на п'ятницю, 13-те. Для кого цей день стане щасливим, а для кого ні, у першому матчі чемпіонату з'ясовували у Запоріжжі місцевий «Металург» і львівські «Карпати».

      Ці ж суперники зустрічалися і в стартовому турі 16-го турніру елітних вітчизняних команд. Тоді у Львові було зафіксовано нічию, а в матчі-відповіді у Запоріжжі «Металург» зазнав останньої домашньої поразки в минулому сезоні. Цього разу господарі скористалися приводом для реваншу.

      Примітно, що на чолі «Карпат» після незрозумілої двомісячної перерви знову став Олександр Іщенко, який свого часу очолював і «Металург». Львів'яни приїхали до Запоріжжя без свого форварда Батісти, який начебто занедужав, хоча, за чутками, ним активно цікавиться «Динамо». Місце у воротах «біло-зелених» зайняв Юрій Мартищук, який у минулому сезоні був лише третім голкіпером львів'ян.

      Прем'єрний м'яч чемпіонату, і, як виявилося, єдиний у цьому матчі, ударом головою після кутового забив Микола Крашевський, який присвятив такий успіх новонародженій доньці. Для білоруса цей гол став лише другим в Україні. Зіпсувати настрій господарям напередодні Дня металурга міг, вийшовши на заміну, Максим Фещук, але пробив головою поруч зi стійкою.

Різний старт новачків

      Наступного дня, у суботу, в бій вступили два новачки вищого дивізіону. Хоча обидві команди вже виступали у найсильнішій лізі: ужгородське «Закарпаття» провело в еліті три сезони, «Нафтовик» з Охтирки — один. Команда з Сумщини після тривалої перерви вийшла складати іспит перед «Металістом» — бронзовим призером минулого чемпіонату. До речі, на харківському стадіоні якраз розпочали реконструкцію «без відриву від виробництва».

      Перемога фаворитам далася дуже непросто. Після повернення Руслана Фоміна до «Шахтаря» в лінії нападу харків'ян знову виникли проблеми. Колишній дублер українця, нігерієць Нвоха виглядає непереконливо. Тож роль голеадора взяв на себе серб Марко Девич, котрий двічі пробив Сергія Величка: ударом із-за меж штрафного й під завісу двобою — головою.

      «Нафтовик», який уже сім років поспіль очолює Сергій Шевченко, показав себе організованим колективом і мав шанси відстояти нічию. У першому таймі гості двічі могли вразити ворота «Металіста» — насамперед зусиллями досвідченого грузина Васіла Гігіадзе, який у Кривому Розі посварився з Олегом Тараном і приїхав до Охтирки в оренду. Господарів виручив не менш досвідчений голкіпер Олександр Горяїнов. Із незрозумілих причин не призначив пенальті у ворота «синьо-жовтих» арбітр Зубарєв, коли м'яч влучив у виставлену руку харківського захисника.

      Інший дебютант, «Закарпаття», зустрічався з п'ятою командою сезону 2006/07 — «Таврією». І хоча підопічні Михайла Фоменка більше володіли ініціативою, але не змогли цим скористатися, а єдиний м'яч ефектним ударом зльоту забив ужгородець Мирослав Бундаш. У цьому ж матчі була зафіксована ще одна знаменна подія — захисник господарів Олександр Чижевський відіграв свій 362-й матч, що є рекордом вищої ліги.

І знову — рандеву грандів

      Центральний матч першого туру і, мабуть, усього кола, відбувся в Донецьку. Уже вчетверте за останні два місяці зустрічалися вітчизняні гранди — «Шахтар» і «Динамо». У порівнянні з вівторковим двобоєм на Суперкубок обидва тренери зробили суттєві зміни в складах, особливо змінилися гості. (До речі, київська молодь напередодні знову проявила себе, обігравши «Шахтар» у матчі дублерів — 4:2.)

      Тим, хто заздалегідь знав про присутність на матчі Віктора Януковича, можна було бігти до букмекерської контори й ставити на те, що «Шахтар» не виграє, адже за присутності Прем'єр-міністра на трибунах донеччани ніяк не можуть здолати свого «заклятого ворога». Не допоміг їм і президент НОК Сергій Бубка, який також сходив на футбол у VIP-ложу.

      Поєдинок закінчився логічною бойовою нічиєю. Як для початку сезону команди продемонстрували доволі якісний видовищний футбол. У першому таймі динамівці більше рухалися й виглядали кращими у грі в пас, з якої часом випадали хіба що Гіоане й Ребров. Найкращий шанс відкрити рахунок мали господарі, але Шовковський зреагував на удар з близької відстані молодого Гладкого (екс-харків'янин, до речі, одразу завоював собі місце у стартовому складі «Шахтаря»). Кияни відповіли швидкою комбінацією в один дотик, але Рінкон не зумів реалізувати вихід сам на сам із донецьким новачком П'ятовим. Та невдовзі бразилець виправився, пробивши після навісу Гусєва головою точно в кут — 0:1.

      По перерві донеччани активізувалися, а «Динамо» скинуло оберти — мабуть, ще не вистачає сил працювати на повну потужність усі 90 хвилин. Після проходу Маріки м'яч від поперечини відскочив до Жадсона, того упустив Гусєв, і вже донецький бразилець просто заніс снаряд головою за лінію воріт — 1:1.

      Кияни, діючи на контратаках, могли здобути перемогу. Але на другій доданій хвилині їхній гвінейський новачок Ісмаель Бангура, який вийшов на заміну, пробив метрів із дванадцяти, що називається, «на силу». Знову чудово зіграв П'ятов.

      Варто відзначити ще кілька важливих моментів. Одного разу на трибунах РСК «Олімпійський» місцеві фани запалили файєри, але загасили їх якось тихо, можна сказати, по-сімейному — на відміну від Києва, де подібні акції переростають у бійки між міліцією й уболівальниками.

      На 88-й хвилині гірники провели атаку, коли травмований динамівець Михалик лежав у центрі поля. Виходить, бажання виграти у «Шахтаря» було настільки великим, що забули навіть про принципи чесної гри? Тут міг втрутитися й зупинити матч і німецький суддя Герберт Фандель, якого запросили донеччани. (Принагідно слід відзначити, що своєю тепер уже одноразовою можливістю викликати рефері з-за кордону у першому колі «помаранчево-чорні» вже скористалися, і тепер їхні матчі обслуговуватимуть винятково вітчизняні арбітри).

      І ще про арбітрів. Служителі футбольної Феміди в Україні відтепер отримуватимуть більші гонорари за свою роботу, бо 2000 доларів за гру їм здалося замало, й вони попросили підвищення у Суркіса й Сафіулліна, на що ті погодилися.

Новий арсенал «канонірів» і «Дніпра»

      Поки «Динамо» було у від'їзді, на його стадіоні за присутності лише тисячі глядачів оновлений столичний «Арсенал» приймав донецьких «металургів». Рева з «Динамо», Симоненко з «Чорноморця», Ессола й Жоземар iз «Сталі», білорус Кузнецов із «Таврії», Деметрадзе з донецького «Металурга» — це ще не повний список поповнення киян у міжсезоння. Тож зрозуміло, що різношерста компанія «канонірів» у зустрічі проти команди бельгійця Джоса Дардена виглядала незіграною.

      А от форвард гостей Олександр Косирін на День металурга подарував справжнє свято нечисленним прихильникам його команди. Він тричі майстерно пробивав ветерана Віталія Реву, заробив пенальті у його ворота й вилучення гравця господарів. Захисник Андрій Распопов, який останні півроку просидів на лаві запасних «Карпат», відмовившись продовжувати контракт із львів'янами, став антигероєм першого ж свого матчу за київський клуб. Він і рукою зіграв у своєму штрафному майданчику, і грубо помилився позиційно, коли зупиняв Косиріна руками.

      Навіть у меншості команда Заварова знайшла сили відігратися. А якби арбітр Ігор Подушкін призначив пенальті у ворота гостей за гру рукою Грубелича на 10-й хвилині, хто знає, як повернулася б гра. Пізніше у подібній ситуації він вказав на позначку у штрафному майданчику киян, але екс-«канонір» Еммануель Окодува запустив м'яч у небеса.

      Разом із двома «Металургами» та «Металістом» після першого туру в лідери вийшов і «Дніпро». Тут своє вагоме слово сказав Андрій Воробей — головне поповнення дніпропетровців у міжсезоння. Переведений Олегом Протасовим у напад, екс-донеччанин у першому ж офіційному матчі за нову команду відзначився голом. Цікаво, що єдиний м'яч у минулому чемпіонаті Воробей забив також «Кривбасу».

      У матчі «Ворскли» й «Зорі» у Полтаві нічию господарям приніс шалений постріл на останній хвилині Сергія Кравченка. А відкрив рахунок Едуард Цихмейструк, який у міжсезоння залишив «Іллічівець».

 

ТАБЛО

XVII чемпіонат України. Вища ліга. 1-й тур

«Металург» (З) — «Карпати» — 1:0

      Гол: Кашевський, 27

      7 500 глядачів

«Металіст» — «Нафтовик» — 2:0

      Голи: Девич, 22, 88

      7 000 глядачів

«Закарпаття» — «Таврія» — 1:0

      Гол: Бундаш, 66

      5 740 глядачів

«Дніпро» — «Кривбас» — 2:0

      Голи: Самодін, 2; Воробей, 88

      5 040 глядачів

«Ворскла» — «Зоря» — 1:1

      Голи: Кравченко, 90+2 — Цихмейструк, 15

      Вилучення: Платонов, 67 («З»)

      6 500 глядачів

«Арсенал» — «Металург» (Д) — 1:3

      Голи: Жоземар, 59 — Косирін, 29, 73, 87

      Нереалізоване пенальті: Окодува, 34 («М»)

      Вилучення: Распопов, 44 («А»)

      1 000 глядачів

«Шахтар» — «Динамо» — 1:1

      Голи: Жадсон, 59 — Рінкон, 25

      «Шахтар»: П'ятов, Срна, Чигринський, Гюбшман (Левандовський, 46), Рац, Кучер, Дуляй, Жадсон, Фернандіньйо, Гладкий (Белік, 75), Брандао (Маріка, 46)

      «Динамо»: Шовковський, Гусєв (Бангура, 84), Ващук, Родріго, Несмачний, Гіоане, Михалик, Корреа (Майкл, 90+2), Рінкон, Ребров (Нінкович, 77), Клебер

      Суддя: Фандель (Німеччина)

      Попередження: Гюбшман, 22; Чигринський, 80 — Михалик, 17; Родріго, 20; Рінкон, 31; Ребров, 68

      25 500 глядачів

«Чорноморець» — «Харків» —

18 липня

      Лідери: «Металург» (Д), «Дніпро», «Металіст», «Закарпаття», «Металург» (З) — по 3...

 

Деякі статистичні дані з історії чемпіонатів України

(станом на початок XVII чемпіонату)

Найбільші перемоги:

«Шахтар» — «Торпедо» — 9:1 (1997 р.)

«Динамо» — «Металіст» — 8:0 (2002 р.)

«Динамо» — «Ворскла» — 8:0 (2002 р.)

Серії:

Найдовша переможна — «Шахтар» (16 матчів, 2004/2005)

Найдовша безпрограшна — «Шахтар»

(55 матчів, 2001-2003)

Гольова — «Динамо» (29 матчів, 2005-2006)

Безгольова — «Карпати» (981 хв., 2002 р.)

Без пропущених м'ячів — «Шахтар» (841 хв., 2002 р.)

Найстарший гравець — Іван Шарій (41 рік 175 днів,

«Ворскла», 1999 р.)

Найбільша кількість сезонів у вищій лізі — 16 —

Андрій Нікітін («Зоря», «Шахтар», «Металург» (Д), «Іллічівець»)

Найбільша кількість матчів — 361 — Олександр Чижевський («Карпати», «Шахтар», «Металург» (З), «Таврія», «Волинь»)

Бомбардир — 122 голи —

Сергій Ребров («Шахтар», «Динамо»)

Бомбардир за сезон — 22 —

Сергій Ребров (1998), Максим Шацьких («Динамо», 2003 р.)

Найшвидший гол — Андрій Косирін

(10-та секунда; «Чорноморець» — «Металіст», 2005 р.)

Найбільше голів у власні ворота — 4 — «Закарпаття» (2006 р.)

Найбільше глядачів на матчі: «Динамо» — «Шахтар»

(74 000; 2001 р.)

Найменше глядачів на матчі: «Борисфен» — «Дніпро»

(100; 2003 р.)

Найкраща відвідуваність у сезоні — «Шахтар»

(у середньому — 20 190; 2001 р.)

Найгірша відвідуваність у сезоні — «Таврія»

(у середньому — 3 261; 1996 р.)